BOGATAŠI PRIJAVILI POREZ: Za godinu nastao čak 561 novi milioner
Foto: Shutterstock

IMA SE, MOŽE SE

BOGATAŠI PRIJAVILI POREZ: Za godinu nastao čak 561 novi milioner

InfoBiz -

Beogradske opštine i dalje prednjače u rastu najimućnijih građana Srbije

Broj bogataša ili onih koji su u prošloj godini zaradili više od 2,3 miliona dinara, odnosno 18.500 evra, brojčano je najviše povećan u beogradskim opštinama Novi Beograd, Zvezdara, Voždovac, kao i u Novom Sadu, a procentualno u Kraljevu, Čačku i Užicu.

U manjini su bili Vršac i Kruševac, gde je zabeležen manji broj prijava poreza na dohodak građana. Poreska uprava je primila ukupno 21.448 prijava za 2016. ili 561 više nego za 2015. Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca s najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 40 miliona do 220 miliona dinara, što znači da su najimućniji građani mesečno zarađivali od 27.000 evra do 150.000 evra. Najbogatiji su iz redova ekonomista, pravnika, inženjera, doktora, direktora i menadžera.

Beogradske opštine i dalje prednjače u rastu najimućnijih građana Srbije. Na prvom mestu je Novi Beograd, a prate ga Zvezdara, Voždovac i Čukarica. Među njih se umešao samo Novi Sad sa 163 nova milionera.

Procentualno gledano, beogradske opštine i Novi Sad su iza gradova u Šumadiji. Kraljevo je, prema evidenciji Poreske uprave, povećalo broj bogataša za 26 odsto, Čačak za 22, a Užice za 20. U ovaj porez ulaze plata i prihodi od samostalne delatnosti, autorskih prava i prava industrijske svojine, izdavanja nepokretnosti, davanja u zakup pokretnih stvari, sportista i sportskih stručnjaka.

Kurir / V. S.

JEL’ OŽENJEN: U Srbiji postoji čovek koji zarađuje 150.000 evra mesečno?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track