MALINARI ODRŽALI PROTEST U ARILJU: Vučiću, održi obećanje i spreči pljačku!
Foto: Zoran Šaponjić

tajkuni haraju tržištem

MALINARI ODRŽALI PROTEST U ARILJU: Vučiću, održi obećanje i spreči pljačku!

InfoBiz -

ARILJE - Više stotina malinara iz svih krajeva Srbije protestovali su večeras u Arilju nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara za kilogram malina ovogodišnje berbe.

- Ta cena je katastrofalna, vodi nas pravo u propast. Ta cena je rezultat monopola, rezultat kriminala a ne poštenog dogovora između malinara i hladnjačara. Ta cena je propast je malinare – zaključili su malinari na protestu.

foto: Profimedia

Posle protesta održan je i sastanak UO Asocijacije malinara Srbije na kome su ova Asocijacija i druga udruženja malinara jednoglasno zatražili da ovogodišnja akontna cena maline bude 1,83 evra. Malinari su se, osim ovog, dogovorili da upute hitno pismo predsedniku države Aleksandru Vučiću i resornim ministrima u kome će zatražiti da država stane na put monopolu i kriminalu u ovoj oblasti.

- U slučaju da do petka, 18. juna ne dođe do dogovora, ako ne budu prihvaćeni naši zahtevi, u petak ćemo održati novi sastanak i dogovoriti se oko tehničkih detalja, a večeras smo se dogovorili da tada radikalizujemo naše zahteve. To znači da ćemo stupiti u generalni štrajk, a to podrazumeva prekid berbe maline, blokade puteva i blokade hladnjača – kaže Dobrivoje Radović, predsednik UO Asocijacije malinara Srbije.

Više stotina malinara, okupilo se popodne na mirnom protestu u Arilju gde su zatražili da država hitno reaguje i spreči, kako su rekli "pljačku i otimanje njihove muke, raznim zakulisnim radnjama i monopolističkim ponašanjem hladnjačara", navodi portal Glas Zapadne Srbije.

Oni tvrde da je cena maline od 120 do 130 dinara sramna, jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu, dok ih sama berba po kilogramu ovog voća košta oko 60 dinara. Zatraženo je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić da spreče "otimačinu" i što pre reaguju u tom pravcu.

Oni su sa improvizovane kamionske bine podsetili Vučića da im je čvrsto obećao da ukoliko Srpska napredna stranka bude formirao vladu, maline će biti strateški proizvod, a cena zaštićena od monopola, o čemu kako su rekli svedoče i ugovori koje su potpisali sa naprednjacima.

Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, već da se blokira železnička stanica u Požegi.

Skupu su prisustvovali predstavnici malinarskih udruženja iz goto svih mesta Srbije, kao i predstavnici pojedinih lokalnih samouprava. Na skup su došli predsednik opštine Arilje, Zoran Todorović, predsednik lokalne skupštine Dragiša Terzić i svi odbornici.

foto: AP

Najniža cena da bude 220 dinara

"Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu,jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 2oo do 220 dinara, a ove 100 dinara ,iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto,a prepolovljen je i u Evropi i svetu",kaže predsednik Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari ističu da je trenutna cena ne pokriva ni troškove ,jer je,kako kažu,proizvodjačka cena kilograma maline evro i osam centi, navodi Fonet.

Podršku malinarima dala je i Skupština opština Arilje koja je na poslednjoj sednici jednoglasno donela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije,na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

"Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline.Oni svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji,imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog prihoda,koji može biti i milijardu evra ako se regulišu stvari na tržištu",kaže predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cena maline ne promeni od sledeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

(Kurir.rs, Zoran Šaponjić/Glas Zapadne Srbije/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Marko Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track