MIODRAG KOSTIĆ ZA KURIR: Srbiji su dovoljne četiri šećerane
Foto: Marina Lopičić

KATEGORIČAN

MIODRAG KOSTIĆ ZA KURIR: Srbiji su dovoljne četiri šećerane

InfoBiz -

Ne mogu danas da kažem koje će to biti šećerane, ali znam da za tri „Sunokove“ ima opstanka, rekao je Kostić

Miodrag Kostić, predsednik kompanije „MK grupa“, tvrdi da su Srbiji dovoljne četiri šećerane, a da bi se nakon pristupanja Evropskoj uniji na tržištu mesta našlo za, eventualno, samo još jednu fabriku.

- Mesta na tržištu ima za četiri šećerane. Ne mogu danas da kažem koje će to biti šećerane, ali znam da za tri „Sunokove“ ima opstanka. One imaju apsolutno najefikasniju proizvodnju. U njih je uloženo 200 miliona evra. Sve ostalo je iluzorno pričati, ne ulazeći u socijalne aspekte. Potpisom ugovora sa EU, ugovorili smo kvotu za izvoz 180.000 tona.

Domaće tržište podrazumeva plasman 200.000 tona. To znači da Srbija ima gde da proda 380.000 tona šećera. Sve preko toga može samo da proda na područje Cefta, čija je ukupna potrošnja 200.000 tona - rekao je Kostić za Kurir na marganima prošlonedeljnog ekonomskom samitu u Bečićima.

On je podsetio da će od septembra u zemlje Cefta moći da uđu i kompanije iz EU, što će stvoriti oštru konkurenciju.

- Dakle, vrata su nam tu zatvorena. Prošle godine su tri šećerane „Sunoka“ proizvele 420.000 tona šećera, a „Helenik šugar“ 170.000 tona, što je ukupno 590.000 tona. Mi ne znamo gde ćemo sa viškom od 200.000 tona šećera, osim da ga prodajemo ispod cene, ako neko hoće da plati tu subvenciju - pojašnjava Kostić.

Kurir / S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track