SRPSKI STRUČNJAK NA ČELU MAKEDONSKOG EPS: Vučić ga u Srbiji smenio da bi skupio političke poene
Foto: Nebojša Mandić

ALEKSANDAR OBRADOVIĆ u novoj ulozi

SRPSKI STRUČNJAK NA ČELU MAKEDONSKOG EPS: Vučić ga u Srbiji smenio da bi skupio političke poene

InfoBiz -

Na osnovu pisanja pojedinih medija u Makedoniji o navodnim razlozima odlaska Aleksandra Obradovića iz Elektroprivrede Srbije, istraživali smo navode tih medija i došli do sledećih činjenica.

Aleksandar Obradović je ušao u Elektroprivredu Srbije (EPS) i to na lični predlog tadašnjeg vice-premijera Aleksandra Vučića. Obradović je pre dolaska u EPS bio vrhunski medjunarodni menadžer sa bogatim profesionalnim iskustvom. Radio je kao regionalni direktor državne Češke elektroprivrede (ČEZ), a takodje je bio menadžer za strategiju i investicije u jednoj od najvećih francuskih kompanija Lafarge, u Parizu u Francuskoj.

Kada je ušao u EPS, Obradović je zatekao kompaniju u izuzetno lošem stanju. Kasa je bila prazna, EPS-u je nedostajalo novca za isplatu plata, kasnila su plaćanja prema dobavljačima kojima se dugovalo preko 100 miliona evra za već odradjene poslove, kasnilo se sa remontima, i firma nije bila spremna za liberalizaciju tržišta koja je bila obavezujuća za Srbiju na putu ka članstvu u Evropsku Uniju. EPS je u tom trenutku imao akumulirane gubitke u visini od preko 2 milijardi evra.

Obradović je uspeo za kratko vreme da preokrene situaciju u EPS. Od višedecenijskog gubitaša, EPS je prvi put u svojoj istoriji postala profitabilna kompanija, a 2013. godine čak i druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji. U 2015. godini su oboreni svi istorijski rekordi u proizvodnji električne energije i uglja, tako da je EPS svake godine poslovao sa profitom od oko 200 miliona evra na godišnjem nivou. Sproveo je najveću reorganizaciju jednog javnog preduzeća u Srbiji, gde je kroz proces korporativizacije EPSa ukinuo preko 400 direktorskih funkcija. Kada je napustio EPS, Obradović je ostavio preko 400 miliona evra u kasi te kompanije.

Međutim, da bi postigao te rezultate, Obradović je morao da udje u otvoren rat sa velikim brojem interesnih grupacija koje su na razne načine isisavale novac iz EPS-a. Takođe, sindikat EPS je počeo da gubi svoje pozicije koje su se ogledale u nameštanju raznih tendera i zapošljavanju svojih bliskih ljudi. Predsednik sindikata EPS-a se čak javno hvalio da je uspeo da napravi dogovor sa tadašnjim premijerom Srbije Vučićem i to da, u zamenu za smenu Obradovića, pruži podršku Vučiću u izbornoj kampanji 2016. godine.

Obradović je u više navrata nudio svoju ostavku premijeru Vučiću u slučaju da bude primoran da skrene sa svog reformatorskog kursa (poslednji put u novembru 2015. godine), da bi tabloidne novine u Srbiji prenele vest da je Obradović smenjen zbog navodne kupovine dva "audija". Utvrdili smo da ta informacija nije tačna, jer su sve nabavke uključujući i nabavke automobila, bile unapred odobrene od strane Vlade Srbije, te smena Obradovića je bio čist politički potez Vučića da bi osigurao podršku sindikata EPSa u prlamentarnim izborima 2016. godine.

Od dana kada je Obradović napustio EPS, sve vodeće finansijske institucije u Srbiji (MMF, Svetska banka i EBRD) su uložile protest Vladi Srbije da su reforme u EPSu zaustavljene i da zbog toga Srbija može da ima velike negativne ekonomske posledice. Ti strahovi su se već obistinili u ovoj 2017. godini, jer ekonomija Srbije raste niskim tempom zbog katastrofalne situacije u EPSu koja se ogleda u padu proivodnje električne energije i uglja. Očekuje se da će EPS izgubiti izmedju 150 i 200 miliona evra u 2017. zbog lošeg upravljanja od strane aktuelnog menadžmenta. Takodje, očekuju se i restrikcije u snabdevanju strujom u Srbiji predstojeće zime zbog problema u EPS.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Zašto je uhapšen Dejan Anđus?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja