STOJE I FIJAT  I KOOPERANTI: 2.000 radnika jutros nastavilo generalni štrajk!  Dnevni gubitak 440 vozila!
Foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevac

potpunA obustavA rada od prošlog utorka

STOJE I FIJAT I KOOPERANTI: 2.000 radnika jutros nastavilo generalni štrajk! Dnevni gubitak 440 vozila!

InfoBiz -
1 / 17 Foto: Vladimir Milovanović

KRAGUJEVAC - Oko 2.000 proizvodnih radnika kompanijeFiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu nastavilo je jutros generalni štajk, započet prošlog utorka, a zbog potpune obustave rada, u proteklih pet radnih dana nije proizvedeno 4.400 modela fiat 500L.

foto: Vladimir Milovanović

Montažne trake u fabrici i dalje stoje, a predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je FoNetu da su rad prekinule i kooperantske firme koje matičnu fabriku snabdevaju delovima, što izaziva dodatne gubitke.

foto: Vladimir Milovanović

Mi zbog štrajka dnevno gubimo 440 vozila, a dok montažne trake u FCA stoje, ne rade ni naši kooperanti, tako da se gubci uvećavaju i kod sanbdevača. Većina naših kooperanataa, svakoga dana zaposlene vraća kućama, jer ne žele da gomilaju zalihe, rekao je Marković.

foto: Vladimir Milovanović

On je kazao da se očekuje da današnjem skupu ispred upravne zgrade prisustvuje i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, ali da je za sada neizvesno da li će njemu biti dozvoljen ulazak u fabrički krug.

foto: Vladimir Milovanović

Proizvodni radnici FCA traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

foto: Vladimir Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track