(FOTO) AERODROM NIKOLA TESLA: Otvoren novi terminal 2B
Foto: Tanjug/Rade Prelić

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ PUSTILA U RAD

(FOTO) AERODROM NIKOLA TESLA: Otvoren novi terminal 2B

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je zvanično pustila u rad novi terminal na aerodromu "Nikola Tesla".

Obilazeći novi terminal 2B i radove na terminalu 1, Mihajlović je rekla da se posle tri godine ulaganja očekuje da aerodrom može da primi sedam i po miliona putnika, a da se rešenja za njegovu koncesiju očekuje na jesen.

Vrednost radova na preuređenju Terminala 1 i formiranju zone T2B, sa 10 šaltera, zajedno sa nabavkom novog transportnog sistema, iznosi nešto više od milijardu dinara, a novac je obezbeđen iz sopstvenih prihoda, saopštili su nadležni Aerodroma.

Mihajlović je rekla da se očekuje veći broj letova i uvećanje prihoda Aerodroma "Nikola Tesla", kao i njegov dalji razvoj, kako bi za 15 godina dostiga protok od 17 miliona putnika.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je istakla da sada ne može da govori o procesu davanja koncesije, jer će to teći polako i pažljivo će se birati ponude za dugoročni razvoj beogradskog aerodroma u idućih 20 - 30 godina, a na jesen će se znati da li je koncesionar izabran.

Prema njenim rečima, zvanično bi taj proces trebalo da se zaokruži u martu iduće godine.

Mihajlović je ocenila da je Srbija po vazdušnom saobraćaju, prema svim standardima, već u Evropi i svetu, na šta je ponosna.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević je izjavio da će ove godine biti ostvareni rekordni rezultati i da će ovo biti "zlatna godina" u kojoj se obeležava 55 godina postojanja.

On je naveo da su prihodi aerodroma u protekle tri godine porasli 31 odsto.

Prema njegovim rečima, profit u protekle tri godine bio je oko tri milijarde dinara na godišnjem nivou, a u ovoj godini očekuje se rekordnih 10 odsto više.

foto: Tanjug/Rade Prelić

U prvih pet meseci 2017. ukupni prihodi iznosili su 3,53 milijarde dinara.

Vlaisavljević je izjavio da je u 2016. bilo 4,92 miliona putnika, a u novemru očekuje pet milionitog putnika i aerodrom bi godinu trebalo da završi sa pet i po miliona putnika.

Istakao je da je instalirano 1.000 metara kvadratnih transportnih traka, a biće 28 novih šaltera.

Pri kraju su radovi na unapređenju kapaciteta centralnog hola za registraciju putnika i prtljaga. U novom T1 holu za odlaske biće instalirane dve nezavisne zone za prijavu putnika i prtljaga sa ukupno 18 šaltera i dva uređaja za samostalno čekiranje putnika.

Služba za informisanje aerodroma objavila je da je od 2014. do 2016. investirano četiri milijarde dinara, od čega je prošle godine u modernizaciju, opremu i infrastrukturu uloženo oko 2,3 milijarde.

Planirane investicije za 2017. godinu su oko četiri i po milijardi dinara.

(Kurir.rs/Fonet, Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track