RADNICI GOŠE OGORČENI: Da nije penzije roditelja, pomrli bismo od gladi!
Foto: Vladimir Šporčić

REVOLTIRANI

RADNICI GOŠE OGORČENI: Da nije penzije roditelja, pomrli bismo od gladi!

InfoBiz -

Ko nema roditelje s penzijom, taj nema šta da jede. Mesecima smo dobijali po 2.000 ili 5.000 dinara na ruke da možemo da preživimo i da se ne bunimo

Jedino što sam od firme „Goša“ posle decenija rada dobio bila je dozvola da od materijala iz fabrike napravim svećnjak da odnesem ženi na grob... Ništa više. Živim od majčine penzije, sad će struju da mi seku. Al‘ ćuti, bar mi taj svećnjak nisu naplatili.

foto: Vladimir Šporčić

Ovako s gorčinom u glasu o svojoj teškoj sudbini govori Žarko Đurđević (53) iz Smederevske Palanke. On, kao i 365 ostalih radnika u fabrici šinskih vozila „Goša“, bez plate su od 2014, zbog čega su u generalnom štrajku već 104 dana.

Đurđević objašnjava da je većina radnika na ivici gladi, a jedino što ih spasava su penzije starih roditelja.

- Ko nema roditelje s penzijom, taj nema šta da jede. Mesecima smo dobijali po 2.000 ili 5.000 dinara na ruke da možemo da preživimo i da se ne bunimo. Sada dva meseca ni dinara nismo dobili. Najteže mi je bilo kad sam se povredio u fabrici, a oni nisu hteli da mi plate lečenje.

Kad sam se lečio na onkologiji, tadašnji direktor nije hteo da mi overi knjižicu, iako su mu to naložili u Ministarstvu zdravlja. Tada sam ušao kod njega i rekao: „Ili ti - ili ja! Pa šta, ja više nemam šta da izgubim“ - kaže Đorđević i dodaje da su im zdravstvene knjižice tek nedavno overene, ali samo do septembra.

Radnici, kojima firma u proseku duguje po 600.000 dinara, proveli su nas kroz fabrički pogon, prisećajući se zlatnih vremena ovog nekadašnjeg giganta, kad je u njemu radilo 4.000 ljudi, kad su vagone izvozili u svet...

- Nema šta nismo napravili i nema šta ne možemo i sada da napravimo, ali nećemo bez plate - ističu radnici. Oni su i juče na tri sata blokirali prugu Beograd-Niš i put prema Topoli, a ukoliko rukovodstvo ne ispuni obećanje, od 17. jula će započeti štrajk glađu.

Kurir / J. Pronić

Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track