RADNICI FIJATA NE PRISTAJU NA UCENE: Obe smene odbile da prekinu štrajk

jedinstveni

RADNICI FIJATA NE PRISTAJU NA UCENE: Obe smene odbile da prekinu štrajk

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su danas odlukudva fabrička sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti", da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima u Kragujevcu posle sastanka sa radnicima druge smene da radnici neće prekinuti štrajk dok od poslodavca ne dobiju ponudu za četiri zahteva, koja bi odgovarala štrajkačima.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevac

"Minimum ponude poslodavca je da se u organizaciji rada primenjuju najviši standardi grupacije Fijat. Mora da se dogovori već iskomunicirani bonus efikasnosti i povećanje zarada za oko 50 evra neto. Radnik u Fijatu u Srbiji radi za oko 300 evra, ako mu kompanija da 355 evra neće povrediti nijedan propis, ili svoju internu odluku", rekao je Marković.

On je rekao da rukovodstvo vrši pritisak na štrajkače tako što ih informiše da je moguć odlazak kompanije iz Srbije ili da mogu da ostanu bez posla, ako kompanija bude novčano kažnjena po domaćim propisima, jer ne poštuje rešenje inspekcije rada od 26. juna za početak pregovora sa štrajkačima.

Prema rečima Markovića, Memorandum sa Fijatom je potpisan 2008. godine i nemoguće je da Fijat nije znao da da mora poštuje zakone zemlje u kojoj ima proizvodnju jer to stoji i u kodeksu grupacije.

"Naš Zakon o štrajku je iz 1996. godine, po kome poslodavac mora da pregovara kada do štrajka dodje", naveo je Marković.

foto: Vladimir Milovanović

On je rekao da za sada ne postoji namera da protiv Fijata bude podneta tužba zbog nepoštovanja zakona, već štrajkači samo pokušavaju da Fijat dovedu za pregovarački sto.

"Imamo podršku metalaca iz Italije, Srbije i zemalja u regionu. Ako Fijat ne sedne da pregovara, tražićemo neki novi način sindikalne borbe u okviru zakona, jer ne želimo da nijedan radnik u kompaniji dobije otkaz", kazao je Marković.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track