SINDIKALCI ZAHTEVAJU: Objaviti ugovor i skloniti simbole Fijata na ulazu u Kragujevac
Foto: Vladimir Milovanović

italijani ne poštuju zakone i loše se odnose prema radnicima

SINDIKALCI ZAHTEVAJU: Objaviti ugovor i skloniti simbole Fijata na ulazu u Kragujevac

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca zatražilo je danas od nadležnih organa grada da se uklone simboli posvećeni kompaniji Fijat na ulazu u grad, zbog toga što, kako su ocenili, Fijat u Kragujevcu ne poštuje zakone Srbije i loše se odnosi prema radnicima u fabrici automobila.

foto: Vladimir Milovanović

Sindikat je saopštio da su razlozi za zahtev da gradski organi uklone simbole i odbijanje Fijata da pregovara sa štrajkačkim odborom, čime se krši Zakon o štrajku. Kako je saopštio Savez samostalnih sindikata Kragujevca, predloženo je da se na istom mestu izgradi znak nekadašnje fabrike Zastava automobili i legendarnom modelu automobila 'fića', jer su oni nazaslužniji za razvoj Kragujevca.

U obrazloženju zahteva da se ukloni simbol Fijata se navodi da je odluka o njegovoj izgradnji bila nelogična jer je kompanija "tek došla u Srbiju pod privilegovanim okolnostima". Skulptura, odnosno obeležje Fijata i povezanosti Kragujevca i te italijanske kompanije postavljena je na kružnom toku kod "Metroa" 6. maja 2012. godine, na Dan grada.

Delo je kreativnog tima agencije "Alfa projekt" iz Kragujevca i izabrali su ga gradjani medju tri predloga koje je za uži izbor odabrala komisija grada i Fijata. Vajar Bojan Krstić je ranije rekao ta skulptura upravo simbolizuje ono što je konkursom i traženo - moć automobilske industrije i povezanost sa tim gradom.

foto: Vladimir Milovanović

Skulptura je sa postamentom visoka oko 10 metara, težine oko pet tona, a radove u vrednosti oko sedam miliona dinara finansirali su grad i kompanija Fijat u Kragujevcu.

Od premijerke Srbije sindikat traži da obelodani ugovor Vlade s Fijatom

Sindikat Sloga danas je od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio da obelodani ugovor Vlade Srbije i italijanskog Fijata o fabrici automobila u Kragujevcu, kako bi se otklonile sumnje da se Fijat sprema da napusti Srbiju zbog isteka tog ugovora.

U saopštenju Sloge je nevedeno da je štrajk radnika u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) "posledica očigledno lošeg i po radnike i državu štetnog ugovora koji je i dalje državna tajna, budući da Srbija italijanskom automobilskom gigantu godinama izdvaja subvencije, oslobadja ga brojnih poreza i daje mu jeftinu radnu snagu".

foto: Fonet

"To što premijerka apeluje na prekid štrajka kako bi se selo za pregovarački sto, uz konstataciju da su 'Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili i da više nema ni minuta za gubljenje', pomalo liči na nameru da se sva krivica mogućeg odlaska Fijata iz Srbije prebaci na radnike zbog štrajka", ističe Sloga.

Ocenjeno je da je "tačno da nema više vremena za gubljenje, ali za vreme koje radnici provode u slabo plaćenom radu i životu koji na sve liči, samo ne na život koji bi bio pristojan i dostojan čoveka, zbog čega su upravo radnici Fijata započeli štrajk".

"Opravdano se bojimo da premijerka ne razume svoj položaj, niti shvata situaciju radnika Fijata koji samo traže početak ispunjenja obećanja o boljem životu koji je obećao njen predhodnik, a koji je odlaskom sa tog mesta upravio nju postavio na funkciju premijera sa vrućim kestenom koji sada očigledno ne može da drži u ruci", ukazao je sindikat Sloga.

Štrajk radnika fabrike FCA počeo je 27. juna a zahtevi su povećanje zarada, zapošljavanje novi radnika ili drugačija organizaciju posla.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track