Najnovije vesti

VELIKA BRUKA DRŽAVE: Preduzetnici ne mogu kod lekara zbog Poreske uprave!
Foto: Shutterstock

PAUŠALCE MUČE VEĆ PUNE DVE GODINE

VELIKA BRUKA DRŽAVE: Preduzetnici ne mogu kod lekara zbog Poreske uprave!

Biznis

Više od 40.000 preduzetnika koji su počeli da rade posle 2014. nisu dobili nijedno rešenje o porezu, pa ostaju i bez kredita i bez učešća na tenderima


Više od 40.000 preduzetnika paušalaca u Srbiji koji su pokrenuli posao posle 2014. godine ne može da se leči, učestvuje na tenderima i podigne kredit, što ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje.


Za sve te probleme preduzetnika kriva je Poreska uprava, koja im još nije poslala rešenja o porezu za 2014. i 2015. godinu.

- Niko od nas koji se vodimo kao paušalci, a koji smo počeli da radimo posle 2014. godine, ne može bez potvrde da je platio porez da overi zdravstvenu knjižicu. Kolega koji ima ozbiljan zdravstveni problem ne može da ode kod lekara i u očajnoj je situaciji. Ni banke nam ne daju kredit i dozvoljeni minus bez dokaza da smo platili porez. Koleginica nije mogla da premesti sedište kancelarije u drugu opštinu, a ima tu i drugih problema - nabraja advokat Đorđije Šubarić iz Beograda.


On dodaje da će paušalci biti u problemu i kad dobiju rešenja zato što će u roku od 15 dana morati da plate porez za dve godine ili da pišu zahtev za plaćanje na rate.


Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije ističe da zbog kašnjenja poreskih rešenja paušalcima trpi i posao:

- Da bi se prijavio za učešće na bilo kom tenderu, moraš imati dokaz da si blagovremeno platio porez. Ako nemaš rešenje o porezu, tu si automatski diskreditovan.


Na nevolje paušalaca, kako tvrdi Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, poslodavci ukazuju već dve godine.

- Obraćali smo se Poreskoj upravi nekoliko puta i dobijali obećanja da će to brzo biti rešeno. Tvrde da čekaju zakonske izmene koje treba da donese Ministarstvo finansija, pa da rešenja donesu na osnovu novih propisa.

 

Poreska uprava

IZBEGAVAJU ODGOVORE


U Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija nismo dobili nikakvo objašnjenje zašto paušalcima kasne rešenja za porez. U Poreskoj upravi ranije su sve svaljivali na Ministarstvo finansija, koje kasni sa donošenjem nove uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje.


ČINJENICE


- 2/3 preduzetnika su paušalci

- 33.615 preduzetničkih radnji osnovano je 2016.

- 33.434 preduzetnika registrovana su 2015.

 

Kurir / SLAVICA TOMČIĆ

 

Foto: Shutterstock

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PORESKA UPRAVA KAO VUČIĆEVA VOJSKA: Iz dana u dan Kurir opseda 37 inspekcijskih timova

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...