ZAŠTO SE BUNE RADNICI: Logična posledica naopako postavljenog sistema
Foto: Vladimir Milovanović

nezadovoljstvo

ZAŠTO SE BUNE RADNICI: Logična posledica naopako postavljenog sistema

InfoBiz -

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović izjavila je u Novom danu da su učestali štrajkovi logična posledica toga što je ceo sistem obrnut naglavačke.

"Ako svakog dana u glavnim medijima slušate da nam ide fantastučno, kako dolaze investitori, kako se zapošljavaju ljudi i živimo dobro... čovek počne prvo da se nada da će i njemu biti bolje, onda postaje skeptičan kako je drugima bolje a njemu nije, pa gubi strpljenje, živi sve lošije i jednog dana to nezadovoljstvo mora da pukne", smatra ona.

Ona naglašava da zakoni postoje, ali je pravo pitanje da li se ti zakoni poštuju i kakva je opšta klima u državi.

foto: Profimedia

"Ako u Juru ne pošaljete ozbiljnu inspekciju, već fingiranu, onda ispadne da radnici ne nose pelene. A ja sam razgovarala sa osobama koje kažu da bukvalno ne mogu tri puta u toku radnog vremena da odu u toalet, da ne mogu ni elementarno komuniciraju s kolegama...Onda to znači da ste uveli sistem u kome čovek treba da bude srećan da ima bilo kakav posao", kaže Stepanović.

Govoreći o štrajku u Goši, Stepanović kaže da ako predsednik, a tada premijer, Aleksandar Vučić ode u fabriku i obeća radnicima jednokratnu pomoć od po 60.000 dinara, onda je on sam otvorio Pandorinu kutiju.

"To je privatna kompanija i kako može da posluje ako ne plaća radnicima plate, poreze i doprinose, to onda nije preduzeće, ne može da postoji. Ako je on to uradio, logično je da radnici očekuju pomoć od države. A ovde inače promoviše sistem da će država sve da reši, sam Vučić promoviše sebe u vrhunskog arbitra", rekla je ona.

Kad je reč o Fijatu, Stepanović podseća da je država je mnogo uložila u ovu kompaniju, ali i da se odavno govori da Fijat želi da se povuče iz Srbije.

foto: Fonet

"Poslednjih godina prihod Fijata u Srbiji pada, a subvencije se povećavaju, smanjio se i broj radnika. Pribojavam se da ovo može da bude odličan izgovor da, ako se Fijat povuče, da se kaže da radnici imaju nerealne zahteve, mi to ne možemo da ispunimo i dolazimo", kaže ona.

Država je, prema njenim rečima, u ambivalentnoj ulozi - s jedne strane je vlasnik, a s druge strane bi trebalo da štiti interese zapsolenih.

"Meni se čini da premijerka Ana Brnabić nije dobro postupila, jer je bila na strani Fijata i rekla da radnici štete kompaniji. Ovakvi slučajevi mogu da se prodube ako glorifikujete stranog investitora, dajete subvencije a nemate presek šta ste dali a šta dobili. Radnici su tretirani kao najjeftinija radna snaga, to je sve pogrešno. Treba investitora privući da sam odluči da mu je dobro, nama nisu potrebni investitori kojima dajemo novac", smatra Stepanović.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Maja molila MUP da je zaštiti, Stefanoviću podnesi ostavku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track