PAO DOGOVOR SA VLASNICIMA HLADNJAČA: Malinari dobili veću cenu maline
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

razbijen monopol

PAO DOGOVOR SA VLASNICIMA HLADNJAČA: Malinari dobili veću cenu maline

InfoBiz -

Proizvođači malina dogovorili su sa vlasnicima hladnjača da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara.

Nakon sastanka u Vladi Srbije, predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović je agenciji Beta rekao da to nije zadovoljavajuća cena ali da je važno da se "razbije dogovor otkupljivača (hladnjačara) o jedinstvenoj monopolskoj ceni".

foto: Profimedia

"Rod maline je ove godine manji za 50 odsto i nama je važno da se razbije dogovor vlasnika hladnjača. A posle toga neka ponuda i tražnja odrede

cenu", rekao je Radović.

Dodao je da je proizvođačima malina u Srbiji jedina isplativa cena 1,83 evra odnosno 220 dinara po kilogramu, zbog čega očekuju da će smanjena ponuda "pogurati" sadašnje cene od 120-140 dinara do tog nivoa.

foto: AP

"Pola roda maline je prodato po sadašnjim bagatelnim cenama za keš a pola je smešteno u hladnjače po akontnim cenama od 120-140 dinara i čeka da to voće poskupi", rekao je Radović.

Branje maline se na jugu Srbije i u Mačvi završilo a u ostalim krajevima Srbije će biti završeno za šest do sedam dana.

Na današnjem sastanku od predstavnika Vlade bio je prisutan samo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović rekao je Tanjugu da se u narednom periodu očekuje trend rasta cene, jer na tržištu postoje dobre, povoljne okolnosti, a da se još bolja cena očekuje u avgustu i septembru.

foto: Nebojša Mandić

"Imamo dosta proizvođača iz okolnih zemalja koji prodaju jeftinu malinu i mislim da sa skladištenjem i čuvanjem maline na neko vreme i kasnije izbacivanjem na tržište može postići mnogo bolja cena", pojasnio je ministar. On je dodao da su na današnjem sastanku analizirali izveštaj radne grupe o ceni, kvalitetu, i količini maline na konkurentnim tržištima, kao što je Poljska.

"Što je dobro kvalitet maline u Srbiji je ove godine znatno povoljniji nego na drugim tržištima. Ono što je činjenica nisu te cene tako velike ni na drugim prostorima - Poljskoj", kaže ministar.

Kako kaže pratiće se stanje na tržištu i dodaje da su proizvođači rekli da daju akontativnu cenu, ali da ukoliko cena na tržištu budu veće oni će cenu maline povećavati.

Predstavnik Udruženja Vilamet Milan Dukić iz Arilja kaže da je došlo do zajedničkog dogovora da se akontna cena poveća na 160 dinara , što ne znači da cena neće rasti i dalje.

"Bitno je da je u Poljskoj mnogo lošija malina i da je lošijeg kvaliteata. S obzirom da je cena bila kao kod nas sada je korigovano u korist naših proizvođača", rekao je Dukić Tanjugu.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Strašno! Nemar države doveo do ubistva dve žene i deteta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track