BAHATO! Lukoil nam prodaje gorivo na crno!

Bruka ruska firma nema licencu

BAHATO! Lukoil nam prodaje gorivo na crno!

InfoBiz -

Za veleprodaju, skladišta i maloprodaju dozvole su istekle u junu. Nadležni su ih upozorili da im licence ističu, ali to ništa nije promenilo, otkriva izvor Kurira

Ruska kompanija „Lukoil“, na čijem je čelu generalni direktor Igor Semeničev, više od mesec dana na 114 svojih pumpi prodaje gorivo građanima Srbije bez licence koju izdaje Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), saznaje Kurir.

Ova državna institucija je nadležna da izdaje odobrenja za poslovanje u sektoru energetike.

„Lukoil“, koji je 2003. u privatizaciji kupio „Beopetrol“, u našoj zemlji ima maloprodaju i veleprodaju, kao i dva skladišta u Doljevcu i Ostružnici. Da bi se bavio ovim poslovima, „Lukoil“ je morao da ima licence AERS za maloprodaju, veleprodaju i skladištenje.

- Istekle su im sve tri licence. Za veleprodaju i skladište licence su istekle početkom juna, a za maloprodaju krajem tog meseca. Neko je napravio propust i nije na vreme pokrenuo proceduru kod AERS. Zanimljivo je da su ih nadležni upozorili da im licence ističu, ali to ništa nije promenilo - kaže sagovornik Kurira iz naftaških krugova.

Licenca se izdaje na 10 godina i dobija se ako firma ispuni određene standarde u svojim objektima i obezbedi stručan kadar. Licenca je garant da će se prodaja goriva odvijati na siguran način. Rok važenja može se produžiti na zahtev energetskog subjekta.

- Prema informacijama koje ja imam, „Lukoil“ bi danas ili sutra trebalo da dobije licencu za maloprodaju - kaže naš sagovornik. Koliko je izvesno obnavljanje dozvole za skladišta nije poznato, ali se u naftaškim krugovima spekuliše da je skladište u Ostružnici predviđeno za prodaju, te da se „Lukoilu“ otuda i ne žuri da za taj deo obnovi dozvolu za rad.

Nebojša Atanacković, suvlasnik firme „Nafta“, koja se bavi trgovinom gorivom, kaže za Kurir da nije baš bezazleno ako nekoj firmi isteknu licence za prodaju goriva. Licenca je, kako kaže, potvrda da se poštuju određeni standardi, kao što su zaštita životne sredine ili zaštita od požara. Država i inspekcijski organi bi trebalo da se zabrinu i s pravom mogu da pitaju „Lukoil“ zašto nema licencu.

- Ako bi licenca bila nevažna, onda bi svako mogao da prodaje gorivo! Ali moram da priznam da je nije nimalo lako dobiti, kažu mi da je potrebno čak 26 papira - ističe on.

Nema objašnjenja

„Lukoil“ i AERS Bez odgovora

Agencija za energetiku nije odgovorila na pitanja Kurira u vezi sa licencama „Lukoila“. Odgovore nismo dobili ni na pitanja postavljena ruskoj kompaniji i njenom generalnom direktoru Igoru Semeničevu.

114 pumpi ima „Lukoil“

2 skladišta ima ruska firma, u Doljevcu i Ostružnici

800 miliona dinara bila je dobit „Lukoila“ u 2016.

Licenca se izdaje na deset godina

Produžava se na zahtev energetskog subjekta

Zahtev se podnosi AERS najkasnije 30 dana pre isteka roka na koji je izdata

AERS produžava rok na koji je licenca izdata u roku od 30 dana ako su ispunjeni uslovi

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ekskluzivno: Kurir TV sa radnicima Goše! "Idemo do kraja"!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja