SKANDAL U EPS-U: Brojila će očitavati iste firme koje su zimus enormno uvećavale račune građana
Foto: Shutterstock

pobedili na novom tenderu

SKANDAL U EPS-U: Brojila će očitavati iste firme koje su zimus enormno uvećavale račune građana

InfoBiz -

Brojila za struju ponovo će očitavati iste firme koje su taj posao radile u januaru ove godine, tokom afere uvećanih računa za struju. Konzorcijum na čelu sa kompanijom Sikvester pobedio je i na novom tenderu EPS-a.

Da li je za propuste iz januara 2017. konzorcijum ikada kažnjen, EPS skriva. Kažu samo da su svoj izveštaj o tom slučaju prosledili MUP-u.

foto: Dragana Udovičić

U šalter salama redovi, u Vladi konferencija. Građani se žale na neuobičajeno visoke račune za struju, tadašnji premijer prstom upire na one koji su očitavali brojila.

"Niko ne može zbog toga što voli da sedi u toploj sobi i ne voli da radi i mrzi ga da očita određena brojila da izmišlja cenu struje za 5 ili 10 ili 15 odsto stanovnika Srbije, zato što mu je to tako palo na pamet. Taj skandal neće da se ponovi. Zato će odgovorni da odgovaraju", poručio je 22. januara tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Umesto da oni koje je premijer proglasio odgovornima odgovraju, pola godine kasnije pobeđuju na novom tenderu EPS-a. I ponovo će očitavati brojila.

foto: Twitterserbianpm Printscreen.

"Izabran je ponuđač koji je jedini dostavio ispravnu ponudu i ispunio sve uslove predviđene tenderom. Na ovaj javni tender pristigla je još jedna ponuda koja nije bila ispravna. Prethodni ugovor je prestao da važi i to je jedini razlog raspisivanja novog tendera", saopšteno je iz EPS-a.

Ono što tvrde iz službe za odnose sa javnošću EPS-a negira član Nadzornog odbora istog preduzeća. Branko Kovačević za BIRN kaže da prethodni ugovor nije istekao, već da je raskinut zbog propusta u očitavanju brojila.

"Imao sam uvid u izveštaj komisije koja je radila istragu ovim povodom.

Utvrđena je odgovornost konzorcijuma, od koga su naplaćeni penali za neizvršenje pojedinih stavki iz ugovora", otkriva Branko Kovačević, član Nadzornog odbora EPS-a.

foto: Prva PR

Navode profesora Kovačevića negitraju u firmi Sikvester, koja predvodi pobednički konzorcijum.

"Mi ni u jednom trenutku nismo izašli iz ugovornih obaveza sa EPS-om, a one jasno predviđaju i kaznene odredbe ako se ugovor ne poštuje. Naša dozvoljena greška prilikom očitavanja bila je 0,1 procenat po Ugovoru. A ako se dobro sećam, opravdanih reklamacija u januaru bilo je nešto ispod 0,05 posto", kaže Dejan Jeremić iz konzorcijuma Sikvester.

Koliko je bilo opravdanih reklamacija - u EPS-u ne otkrivaju, kao ni to da li su zbog propusta naplatili penale od kompanija kojima sada ponovo poveravaju očitavanje brojila.

"Rezultate kontrole propusta u pojedinim računima za decembar 2016. godine Unutrašnja kontrola EPS-a predala je Ministarstvu unutrašnjih poslova", saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

foto: Profimedia

To što EPS ponovo bira iste firme sa kojima je u januaru javno bio nezadovoljan, dokaz je da novi tender nisu dobro prirpemili, smatraju u Transparentnosti Srbija.

"Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da ili nije imao dokaz ili je EPS jednostavno odlučio da nije dobro da primeni neke od ovih pribavljenih dokaza i odneo je najbolju odluku, odnosno ono što smatra najboljom odlukom", rekao je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija.

Dok EPS krije izveštaj svoje unutrašnje kontrole ostaje nejasno da li brojila ponovo očitavaju ljudi koji izmišljaju račune za struju, ili se sa 15 posto navodno izmišljenih računa u januari tadašnji premeijer zabrojao.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo šta Evropska komisija kaže o dešavanjima u Adrija medija grupi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track