ŠTO SU NEKAD BILE MALINE, SAD SU LESKE: Nikola iz Krćevca zadovoljan! Oko lešnika nema puno posla, a cena mu 2.000 za kilogram!
Foto: Profimedia

Sve zanimljiviji voćarima

ŠTO SU NEKAD BILE MALINE, SAD SU LESKE: Nikola iz Krćevca zadovoljan! Oko lešnika nema puno posla, a cena mu 2.000 za kilogram!

InfoBiz -

TOPOLA - Nikola Grujić iz sela Krćevac ima zasad lešnika na 3,5 hektara i star devet godina, a kako lešniku treba deset godina da dostigne punu rodnost, sledeće godine se u ovom zasadu očekuje bogat rod.

foto: Youtube printscreen

"Za ovu voćnu vrstu odlučio sam se zato što nije toliko zastupljena kao jabuka koja je vodeća na ovim prostorima", kaže Grujić i dodaje da lešnik nije zahtevna kultura, oko njega nema puno posla.

Kaže i da je dobra cena, a i obezbeđen je stalni i siguran plasman, zbog čega se, dodaje, ni jednog trenutka nije pokajao što se upustio u tu priču. U tu su priču ušli i mnogi voćari u Srbiji, jer lešnik je poslednjih godina postao veoma zanimljiv domaćim proizvođačima.

foto: Youtube printscreen

Usisivač za lešnike

Grujić zasad lešnika navodnjava sistemom kap po kap i to nekoliko puta u toku godine, a berbu će obaviti mašinski, tresačima ili usisivačima.

Nisu beznačajna ulaganja u ovakav zasad, navodi Grujić, ali tvrdi da odlična cena koja ide i do 2.000 dinara po kilogramu donosi dobru zaradu.

Napominje da je za ovu voćnu vrstu najvažniji izbor sorte, jer određuje prinos, te objašnjava da se sorta bira prema klimatskim uslovima i karakteristikama zemljišta, ali isto tako u zasadu mora da postoji više sorti, bar tri koje se međusobno oprašuju.

A kada se ispune svi uslovi sa jednog stabla može da se ubere od 9 do 12 kilograma. U zasadu Nikole Grujića su, inače, tri sorte - halski džin, kosford, tonda đentile i istarski dugi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za vikend! Ne izlazite iz kuće ako ne morate

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track