LJAJIĆ RAZGOVARAO SA HRVATSKIM MINISTROM POLJOPRIVREDE: Okončan carinski rat, ubuduće sve po starom
Foto: Zorana Jevtić

Takse za nadzor voća i povrća ponovo 90 kuna

LJAJIĆ RAZGOVARAO SA HRVATSKIM MINISTROM POLJOPRIVREDE: Okončan carinski rat, ubuduće sve po starom

InfoBiz -

"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.

"Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje", rekao je Ljajić novinarima.

"To je za nas zadovoljavajuće rešenje ,ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz", rekao je ministar trgovine i istakao da je jedino važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere.

"To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu", navodi on.

Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to da urade.

"Mi kao država ne možemo da tražimo, ali oni mogu da traže redovne sudske postupke ukoliko smatraju da su oštećeni", kaže Ljajić i dodaje da je država već učinila šta je mogla i smatra da je to dovoljno.

"Najvažnije je da se problem reši, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti poslednja vancarinska barijera", zaključio je Ljajić.

Ranije, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prode fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, nakon čega su usledile burne reakcije zemalja regiona ali i sastanci resornih ministara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track