Susret ministara poljoprivrede: S Turcima o izvozu junetine i suncokretovog ulja
Foto: Tanjug Printscreen

Poljoprivredni forum Srbija-Turska

Susret ministara poljoprivrede: S Turcima o izvozu junetine i suncokretovog ulja

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je sa turskom kolegom Ahmetom Ešrefom Fakibabom razgovarao o izvozu junećeg mesa i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja iz Srbije.

Nedimović i turski ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Ahmet Ešref Fakibaba su na otvaranju poljoprivrednog foruma Srbija-Turska u Beogradu zaključili da je potrebno mnogo rada da bi se dostigao izvoz od milijardu evra.

Nedimović je naveo da je razgovarano o tri teme - postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini, investicijama u stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo i novom usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode u korist obe strane.

"Moram da naglasim da postoji jako dobar politički okvir između dve zemlje stvoren dobrom saradnjom predsednika Vučića i Erdogana koji nam olakšava posao. Razlog za ovaj forum su i investicije u prehrambenu industriju ,mi smo otvoreni za investicije iz Turske, jer su Srbiji potrebne investicije i u prehrambenoj i u poljoprivrednoj industriji", rekao je Nedimović novinarima.

On je dodao da Srbija u logističkom smislu može biti platforma Turskoj za EU i Rusiju, dok je Turska "prolaz Srbija za Aziji i Bliskom istoku". "Moj turski kolega je visoko podigao lestvicu kada je u pitanju saradnja i ja se nadam da ćemo mi u prijateljskoj interakciji uspeti da preskočimo limit u trgovinskoj razmeni", istakao je Nedimović.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba rekao je da je Srbija važna država i veliki prijatelj Turske. "Ona je važna za mir i saradnju i veoma je značajna za sve zemlje na Balkanu. Mi nemamo granice između naših zemalja, Srbija je naš prvi komšija", rekao je Fakibaba.

On je poručio da isto kao što su turski investitori došli u Srbiju, želi da vidi i srpske investitore u Turskoj.

"Imamo mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo, želimo da unapredimo uvoz i izvoz i treba puno da radimo i da imamo strpljenja da bi dostigli milijardu dolara izvoza", naglasio je Fakibaba i dodao da je ovaj forum jedan od načina za unapređenje sardnje i dostizanje zacrtanih ciljeva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Dogorelo do nokata! Radnici Goše protestovali pred Vladom Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja