PODBACILI PRINOSI NACIONALNOG VOĆA: Šljiva ima za rakiju, ali nema i za izvoz
Foto: Shutterstock

O, SRBIJO

PODBACILI PRINOSI NACIONALNOG VOĆA: Šljiva ima za rakiju, ali nema i za izvoz

InfoBiz -

Zbog mraza, suše i grada obraće se 30 odsto manje ploda nego prošle godine. Nećemo moći da udovoljimo stranim kupcima, ističe Milan Prostran

Ovogodišnji rod šljive manji je za 20 odsto u odnosu na prosek, ali će je i pored toga biti dovoljno za pekmez i rakiju, dok će je biti mnogo manje za izvoz.

Za loš rod ovog voća pobrinuli su se mraz, suša, grad i olujni vetrovi, ističe agroekonomski analitičar Milan Prostran.

- Očigledno je da je rod šljive podbacio u čitavom regionu i da je za njom velika potražnja. Nažalost, nećemo moći da udovoljimo zahtevima kupaca iz inostranstva, koji se interesuju i za poluzelenu i za zrelu šljivu. U nekim krajevima šljiva je bolje podnela sušu, u drugim lošije, ali ne može da se kaže da će godina biti katastrofalna za šljive. Imaćemo je dovoljno za sopstvene potrebe, ali nećemo imati toliko za izvoz. U odnosu na prosečne godine, rod šljive je manji za 20 odsto, a u odnosu na prošlu godinu, kada je dobro rodila u svim krajevima, manji je za 30 odsto - kaže Prostran.

On ističe da su, za razliku od ranijih godina, kada su se za srpsku šljivu najviše interesovali Rusi, sada najzainteresovaniji Nemci.

- Za razliku od sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo bili poznati po izvozu suve šljive, sada se stranci, posebno Nemci, interesuju za svežu šljivu. Oni je ovde kupuju za 40 ili 50 dinara, a tamo je prodaju po 1,48 evra po kilogramu - ističe Prostran.

I pored toga što je rod šljive podbacio, ljubitelji rakije ne moraju da brinu, pošto će je za rakiju biti dovoljno.

- I do sada je 80 odsto roda prerađivano u rakiju. Manji rod će uticati na povećanje cene šljive, ali ne mnogo jer smo mi jedna od osam najsiromašnijih zemalja, pa cena može da skoče samo u skladu s našim zaradama - ističe Branislav Gulan, član Odbora za selo u SANU.

Slavica Tomčić

- 80% od ukupne proizvodnje šljive preradi se u rakiju

- 12% šljive preradi se u sušenu

- 3.000 do 4.000 tona suve šljive izvozi Srbija

- 8-10% šljive izvozi se u svežem stanju

- 70 miliona evra vredeo izvoz šljive sedamdesetih godina prošlog veka

- 11.691.000 dolara vredeo izvoz šljive u 2016.

- 40 do 50 dinara otkupna cena šljive u Srbiji

- 1,48 evra po kilogramu prodaju Nemci šljivu u svojoj zemlji nakon što je otkupe iz Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track