ODLUKA PRIVREDNOG SUDA: Hrvati ne mogu prodati Frikom i Dijamant
Foto: Reuters

„Leks Agrokor“ se ne priznaje u Srbiji

ODLUKA PRIVREDNOG SUDA: Hrvati ne mogu prodati Frikom i Dijamant

InfoBiz -

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog „Agrokora“, da preduzeća u Srbiji koja posluju u okviru ovog koncerna pređu pod nadležnost „Leks Agrokora“, što bi značilo da može i da ih proda ako to želi.

Da je njegov zahtev odobren, on bi mogao da preuzme kontrolu nad firmama „Agrokora“ u Srbiji, a to su trgovinski lanac „Merkator S“, „Frikom“, Dijamant“, Mg mivela“, Kikindski mlin“ i Nova sloga“, i da u njima uvede stečaj, iskoristi ih kao hipoteku za dobijanje kredita ili čak proda.

Ramljak je krajem jula od Privrednog suda u Beogradu zatražio da i za firme u Srbiji važi „Leks Agrokor“, zakon o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao imperiju Ivice Todorića. Ramljakov potez je odgovor na odluku privrednih sudova u Beogradu i Zrenjaninu da „Agrokoru“ zabrane raspolaganje imovinom „Frikoma“ i „Dijamanta“. Sudovi su ovu odluku doneli na zahtev ruske Zberbanke, koja je na taj način htela da obezbedi naplatu više od milijardu evra kredita koje je odobrila Todoriću.

Ramljak je izjavio da nije iznenađen odlukom suda u Beogradu i dodao da Srbija još nije članica EU, pa su stoga „njihove odluke - njihove odluke“. On smatra da takva odluka neće podstaći i druge zemlje da učine isto.

Inače, slični zahtev Ramljaka prošao je u Sloveniji, pa bi on trebalo da odlučuje o imovini hrvatskog koncerna u ovoj zemlji, ali da li će tako i biti, znaće se kad sud odluči o žalbama države Slovenije i Zberbanke.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track