NARODNA BANKA: Devizne rezerve u avgustu 10,3 milijarde evra
Foto: Nebojša Mandić

NARODNA BANKA: Devizne rezerve u avgustu 10,3 milijarde evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su oko 10,3 milijardi evra, što je za 329,7 miliona evra više nego u julu saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 205 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) bile su oko 8,6 milijardi evra, što je za 310 miliona evra više nego na kraju jula i najviše od 2000. godine.

Devizne rezerve NBS su u avgustu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 275 miliona evra).

Povećanje deviznih rezervi realizovano je i prilivom deviza po osnovu većeg korišćenja inokredita od njihove otplate (21,3 miliona evra), kao i kroz neto prilive po ostalim osnovima (56 miliona evra).

Kako je navela NBS, svi ti prilivi deviza su u znatnom iznosu premašili negativni efekat promena medjuvalutnih odnosa na medjunarodnom finansijskom tržištu, jedino što je u avgustu delovala u pravcu smanjenja

deviznih rezervi (odliv 22,6 miliona evra).

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosila je 589,4 miliona evra i bila je za 79,9 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,7 milijardi evra.

U avgustu je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro od jedan odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track