(VIDEO) IMAMO KECA U RUKAVU ZA KINESKE TURISTE: Srbija nudi paket-aranžman Put Valtera!
Foto: AP, Prinrscreen

pOVODOM USPOSTAVLJANJA AVIO-LINIJE bEOGRAD-pEKING

(VIDEO) IMAMO KECA U RUKAVU ZA KINESKE TURISTE: Srbija nudi paket-aranžman Put Valtera!

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je avio-linija između Pekinga i Beograda važna sa stanovišta ekonomije, poljoprivredne saradnje i rasta turističkog prometa.

Prema njegovim rečima, od 2012. godine kineski turisti su prvi po trošenju turističkih sredstava. "Svaka zemlja se bori da ih dovede, a kineski turisti tokom jednog putovanja posete najmanje dve-tri zemlje.

foto: Zorana Jevtić

Najprodavaniji paket je Italija-Francuska-Švajcarska. Mi smo sa Crnom Gorom izgradili tzv. Put Valtera koji nudimo kineskim turistima. Sami nemamo realne šanse i da bi ih privukli, moramo da imamo regionalne turističke projekte", objasnio je Ljajić.

Ovom avio-linijom, kako je naglasio, omogućeno je da se na najlakši način dođe do destinacije, a namera je da se uspostavi i direktna linija Peking-Beograd. Druga stvar je bezvizni režim sa Kinom. Sve je sada na tur-operatorima, agencijama, da iskoriste šansu, napominje Ljajić.

Kako je ocenio, najvažnije da se Srbija pozicionira kao važno regionalno tržište za kineske investicije i turiste.

"Kada pogledamo uvoz iz Kine, dominiraju telefoni, lapotovi, računari i mali je obim roba koje razmenjujemo sa Kinom. Moramo da iskoristimo evropski položaj koji imamo, bezvizni režim i ovu avio-liniju", istakao je on. Kaže da obim investicija sa Kinom može da bude bolji.

"Ako pitate bilo koju zemlju, svi zavide Srbiji zbog odnosa koji ima sa Kinom i zbog obima investicija. To naravno može da bude i bolje i učinićemo da tako bude", dodaje Ljajić.

(Kurir.rs/Fonet/RTS/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track