OVO JE PRILIKA ZA ZADUŽENE: Sud uz švajcarce u sporu s bankama
Foto: Shutterstock

Olakšanje

OVO JE PRILIKA ZA ZADUŽENE: Sud uz švajcarce u sporu s bankama

InfoBiz -

Evropski sud pravde doneo je presudu po kojoj su banke bile dužne da upozore klijenta na sve moguće posledice uzimanja kredita u švajcarskim francima

Mišljenje Evropskog suda pravde u Strazburu da je u slučaju Rumunke Ruksandre Paule Andričijuk banka morala da je upozori na sve moguće posledice uzimanja kredita u švajcarskim francima moći će pred sudovima u Srbiji da iskoriste svi građani naše zemlje koji su uzimali kredite u švajcarcima.

Naime, Evropski sud pravde dao je uputstvo nacionalnim sudovima da ispitaju da li su nepoštene odredbe ugovora po kome su korisnici kredita dužni da otplatu kredita vrše u stranoj valuti, imajući u vidu informacije i reklame koje su dobijali od banaka pre uzimanja kredita. Ovo uputstvo se odnosi na sve sudove koji su dužni da primenjuju Direktivu Evropske zajednice 93/13/EEZ o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima, među kojima je i Srbija.

Važi za sve kredite

Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva ističe da bi ova odluka Evropskog suda pravde u korist Rumunke koja se tiče kredita u štajcarskim fancima mogla da se primeni na sve kredite indeksirane u stranoj valuti i u Srbiji.

- Evropski sud kaže da je banka morala da upozna klijenta sa svim mogućim posledicama uzimanja kredita u drugoj valuti, kao što su rast kursa te valute i kamate i njihov uticaj na mesečnu ratu klijenta. Identično se dešavalo i u Srbiji, gde banke nisu upoznale klijente sa svim mogućim rizicima. U Srbiji je čak taj problem i izraženiji jer su građani Srbije bili izloženi dvostrukom valutnom riziku i mogućem rastu franka u odnosu i na dinar i na evro. Da su banke upozoravale građane na moguće posledice, kao što je uvećanje rata dva i po puta i na to da će im glavnice nakon 10 godina otplate kredita biti veće nego što su bile u početku, sigurni smo da nijedan građanin Srbije ne bi podigao takav kredit - kaže Gavrilović.

Umesto da klijente upozore na moguće negativne posledice, banke su, kako tvrdi Gavrilović, radile suprotno i kredite u švajcarcima reklamirale kao najpovoljnije.

Jaka potpora

- Banke su te kredite nudile kao jeftinije i u valuti koja je stabilna. Bankari to svakodnevno potvrđuju u svojim izjavama kada brane svoju poziciju i kažu: „Šta hoćete, uzeli ste jeftinije kredite“. Građani Srbije koji žele da utvrde ništavnost valutne klauzule uz ovu presudu Evropskog suda pravde imaju jaku potporu da pred domaćim sudovima reše problem na identičan način - naglašava Gavrilović.

U Ministarstvu pravde kažu da je Vrhovni kasacioni sud jedina institucija koja može da da mišljenje ili preporuku za postupanje sudova u određenoj situaciji. U Vrhovnom kasacionom sudu juče nismo uspeli da dobijemo mišljenje o ovom slučaju.

Slavica Tomčić

Udruženje banaka Srbije

Dugalić: Presuda ne menja ništa

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ističe da ova presuda Evropskog suda ne menja situaciju u Srbiji.

- Evropski sud je jasno stavio do znanja da su promene kursa nešto na šta banke ne utiču. I drugo, klijent je obavešten o njegovim troškovima koji su iskazani u planu otplate, gde je jasno navedeno da je njegova rata, na primer, 320 franaka. Spekulacije da su banke svesno odobravale kredite i da su znale da će doći do promene kursa potpuno su besmislene. Ti krediti su bili najpovoljniji jer je kamata bila dvostruko niža nego kod kredita u evrima i zbog toga su godinama imali neuporedivo manju ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track