Najnovije vesti

Fiskalni savet: Postoji prostor za smanjenje poreza na zarade
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Fiskalni savet: Postoji prostor za smanjenje poreza na zarade

Biznis

BEOGRAD - Porezi i doprinosi na zarade u narednoj godini bi mogli da budu smanjeni za najmanje dva do najviše 3,5 odsto, što bi uz rast javnih investicija bila još jedna mera za podsticanje privrednog rasta, smatra Fiskalni savet.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema procenama Fiskalnog saveta, koji je danas predstavio fiskalna kretanja u 2017. i predlog politika za narednu godinu, budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 odsto na 62 odsto.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da bi veći budžetski prostor od 25 milijardi dinara omogućio smanjenje poreza i doprinosa na plate na 60,5 odsto.

Fiskalni savet procenjuje da bi porezi i doprinosi na plate mogli biti smanjeni povećanjem neoporezivog cenzusa na zarade i smanjenjem doprinosa za nezaposlenost i zdravstvo.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Fiskalnom savetu ocenjuju da je moguće izdvojiti od tri do pet milijardi dinara za poresko oslobađanje novih preduzetnika tokom prvih 12-18 meseci rada.

Navode da je za održavanje dobrih fiskalnih rezultata i njihovo dalje unapređenje neophodna modernicazija Poreske uprave. Ukazano je i da su preduzeća u privatizaciji i dalje fiskalni trošak i rizik.

Među preporukama Fiskalnog saveta su efikasnije sprovođenje privatizacije ili stečaja, zaustavljanje snabdevanja neplatiša gasom i strujom i transparetniji prikaz pomoći preduzećima koja se finansiraju iz budžeta.

Ukupan dug za gas, prema procenama Fiskalnog saveta, mogao bi da dostigne pet milijardi dinara u 2017. godini, a najveći dužnici su Azotara, MSK, Novi Sad - Gas, Srpska fabrika stakla.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

   

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NASLOV KURIR TV VESTI UŽIVO! Bukti rat u Vladi Srbije!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...