NOVI SPORAZUM O TRGOVINI: Srbi šalju Turcima goveda bez carine
Foto: Tanjug

USAGLAŠENO

NOVI SPORAZUM O TRGOVINI: Srbi šalju Turcima goveda bez carine

InfoBiz -

Srpski proizvođači će, takođe, prvi put na tržište Turske bez carine moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda

Ministar trgovine Rasim Ljajić je u Ankari s ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem usaglasio tekst novog sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji bi trebalo da bude potpisan tokom posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana 10. i 11. oktobra.

Novi tekst sporazuma predviđa prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Srpski proizvođači će, takođe, prvi put na tržište Turske bez carine moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojedinih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda koji su već bili predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Kurir / E.K.

Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja