KAKO JE PROPALA PRIVREDNA BANKA: Sumnja pala na Bogićevića
Foto: Fonet

KAKO JE PROPALA PRIVREDNA BANKA: Sumnja pala na Bogićevića

InfoBiz -

Privrednoj banci Beograd dozvola za rad oduzeta je 26. oktobra 2013. godine, posle bezuspešne potrage za strateškim partnerom koji bi joj omogućio nastavak rada.

Samo dva dana kasnije pokreće se stečajni postupak. To je četvrta po redu državna banka koja je ostala bez licence u periodu od 2012. do 2014.

I u ovom slučaju na Poštansku štedionicu prebačen je deo imovine, u visini od sedam milijardi dinara, kao i obaveza u vrednosti od 18 milijardi dinara. S obzirom na to da je PBB nedostajao novac za isplatu štediša, država je, preko Agencije za osiguranje depozita, uplatila Štedionici 11 milijardi dinara, ali ovaj put ne u kešu, već u hartijama od vrednosti.

Ista "šema" bila je primetna i ovde, baš kao i u Agrobanci i Razvojnoj banci Vojvodine: višemilionski krediti odobravali su se bez valjanog obezbeđenja i nikada nisu naplaćeni.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je krajem novembra 2014. godine istragu protiv Miroslava Bogićevića, vlasnika i generalnog direktora koncerna "Farmakom MB", finansijskog direktora ove firme, kao i petoro članova kreditnog odbora Privredne banke Beograd.

Tada je saopšteno da se odgovornim osobama banke na teret stavlja da su od juna 2012. do kraja marta 2013. nezakonitim odobravanjem deset kredita pribavili protivpravnu imovinsku korist koncernu "Farmakom" za više od 15 miliona evra.

Kako je istraga dalje tekla, broj spornih kredita popeo se na 32, pa je u optužnici, koja je potvrđena u aprilu 2016. i brojka za koju je pričinjena šteta banci skoro duplirana. Tužilaštvo tvrdi da je postignut dogovor da se kreditiranje prezaduženog "Farmakoma" nastavi preko drugih firmi.

Bogićević je u pritvoru Centralnog zatvora proveo šest meseci, nakon čega mu je ova mera zamenjena kućnim pritvorom uz elektronski nadzor. Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, novembra 2015. ukinut mu je i kućni pritvor, tako da se sada on brani sa slobode.

HRONOLOGIJA PROPASTI BANKE

26. oktobar 2013. - NBS oduzima dozvolu za rad Privrednoj banci Beograd

28. oktobar 2013. - pokreće se stečajni postupak nad bankom

novembar 2014. - počinje istraga zloupotreba u banci

jul 2015. - podiže se optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja i navodne štete od 3,9 milijardi dinara

23,46 MILIJARDI DINARA - likvidaciona vrednost imovine Privredne banke Beograd u stečaju na dan 30. 6. 2017.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track