Narodna banka Srbije: Referentna kamatna stopa 3,5 odsto, drugi mesec zaredom
Foto: Nebojša Mandić

Odluka Izvršnog odbora NBS

Narodna banka Srbije: Referentna kamatna stopa 3,5 odsto, drugi mesec zaredom

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je danas referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,5 odsto, što je drugi mesec uzastopno rezanja ključne kamate.NBS je prethodno 7. septembra snizila referentnu kamatu sa nivoa od 4,0 odsto, na 3,75 procenata.

Izvršni odbor je prilikom donošenja današjne odluke pre svega imao u vidu srednjoročnu projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora, navodi se u saopštenju NBS.

Dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

"Međugodišnja inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja i u avgustu je smanjena na 2,5 posto. Nastavljeno je smanjenje bazne inflacije na 1,5 procenata međugodišnje, kao i inflacionih očekivanja kako za jednu, tako i za dve godine unapred, što ukazuje na to da su inflatorni pritisci i dalje niski", predočava NBS.

Takođe, negativni efekti suše na cene hrane su bili manji od očekivanih. U odnosu na avgustovsku projekciju, u pravcu niže inflacije deluju i manje uvozne cene izražene u dinarima i pad premije rizika zemlje na najniži nivo od kada se prati za Srbiju.

Dodatno, fiskalna kretanja su povoljnija od očekivanih, što potvrđuje ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,0 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u osam meseci, konstatuje se u saopštenju.

Izvršni odbor, kako se dodaje, i za naredni period očekuje da će se inflacija kretati u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentnih poena. Pored pomenutih faktora, inflaciju će usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a početkom 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. U srednjem roku, u suprotnom smeru, delovaće postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji, smatra NBS.

Izvršni odbor je ocenio da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost. Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, o čemu svedoči i volatilnost cena nafte tokom septembra.

Na međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost u najvećoj meri, kako ukazuju iz NBS, i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi (Fed) i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Međutim, činjenica je da uprkos globalnom ekonomskom oporavku, za sada nema signala da rastu inflatorni pritisci na strani tražnje i da bi zaoštravanje monetarne politike vodećih centralnih banaka moglo biti brže od najavljenog.

Takođe, Izvršni odbor ističe da je, zahvaljujući povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 9. novembra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track