BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić za nekoliko godina očekuje stvaranje carinske unije na Balkanu
Foto: Marina Lopičić

Poslednji dan skupa u Beogradu

BEZBEDNOSNI FORUM: Vučić za nekoliko godina očekuje stvaranje carinske unije na Balkanu

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će stvaranje zajedničke ekonomske zone za nekoliko godina moći da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja.

On je u govoru na završetku Beogradskog bezbednosnog foruma kazao da postoji "jedno veliko pitanje" o kojem su razgovori počeli prošle godine, i na kojem će on "insistirati", a to je ekonomska zona saradnje u regionu.

"Govorimo o stvaranju regionalne ekonomske zone i nadam se da ćemo nakon nekoliko godina biti u situaciji da krenemo u drugi stadijum - u stvaranje carinske unije. Mi smo isuviše mali... Sve države Zapadnog Balkana su pojedinačno male, i zato moramo izgraditi zajedičko tržište", ocenio je Vučić.

foto: Marina Lopičić

Kazao je da Srbija sada ima najviše investicija i ulaganja u regionu, ali da to nije dovoljno. "Ako budemo mogli da trgujemo zajedno... mislim da ćemo napraviti uštede u visini od sedam do 10 odsto BDP što se može uložiti u stvaranje novih radnih mesta", naveo je Vučić.

Po njegovim rečima, radi se na dva paralelna plana.

"Poltički - s ciljem da rešimo sve probleme prošlosti i ako nije moguće rešiti sve njih, makar ćemo na političkom planu očuvati mir, stabilnost i spokoj, i pokušavati da ih rešimo sve redom. S druge strane - ekonomska razmena, unapredjenje ekonomske razmene, videti šta je potrebno da bismo privukli više investitora i kako napraviti veće tržište koje bi bilo privlačno", kazao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

On je rekao da u regionu postoje strahovanja za neke teritorije.

"Jako se plašim da sam u pravu s tim u vezi da će se to tako pokazati. Bio bih ushićen ako se pokaže da to nije tako, ako se predoče neki drugi argumenti. Bilo bi sjajno da ne postoji veći i dublji problem od onog izmedju Beograda i Prištine. Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet BiH i RS unutar BiH, i mislim da niko ne može prigovoriti Srbiji po tom pitanju. Mi poštujemo naše susede", kazao je Vučić.

On je kazao da je razgovarao s članom Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem i predložio druge trase auto-puta, ali da je Srbija morala prihvatiti ono što je predložila BiH .

"Važno je da se Srbija poveže sa BiH, pa i na ovaj način na koji oni žele", kazao je i Vučić i dodao da je bilo reči i o pitanju granica Srbije i BIH.

On je rekao da će sutra uveče razgovarati s predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem o tome i da postoje "neka pitanja u vezi s granivom Srbije i BiH koja se moraju razrešiti". Vučić je kazao da se "tom problemu pristupilo odvažno i na odgovoran način".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja