MMF: Podrška Vladi Srbije za dalje reforme
Foto: Nebojša Mandić

Ministarstvo finansija

MMF: Podrška Vladi Srbije za dalje reforme

InfoBiz -

VAŠINGTON - Izvršni direktor Međunarodnog Monetarnog fonda Tao Zang danas je u razgovoru sa srpskom delegacijom u Vašingtonu pohvalio vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme.

On je poručio da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške Vladi Srbije u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i potencijalnom rastu koji podržava Program, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Srpska delegacija, koju predvode guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, sastala se sa izvršnim direktorom Međunarodnog Monetarnog fonda Tao Zangom i direktorom za Evropu Polom Tomsenom.

Tema sastanka, održanog u okviru jesenjeg zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene Aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom. Tabaković je istakla da su u prethodnom periodu postignuti značajni rezultati na planu makroekonomske stabilizacije.

"Inflacija je stabilizovana na niskom nivou, inflaciona očekivanja su usidrena oko cilja, uspešna fiskalna konsolidacija rezultira padom javnog duga, premija rizika Srbije je na istorijskom minumumu kao i kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu, dok je učešće problematičnih kredita smanjeno za trećinu od početka primene Strategije za njihovo rešavanje (avgust 2015. godine)", navodi se u saopštenju.

Guverner je dodala i da je deficit platnog bilansa oko 2,5 puta niži u odnosu na 2012. godinu, kao i da je izvoz roba i usluga i ove godine u zoni dvocifrenih stopa rasta i da je posebno izražen u prerađivačkoj industriji. - Nastavlja se visok priliv stranih direktnih investicija, koje su u dosadašnjem delu godine nadmašile prošlogodišnji visok nivo, istakla je guverner NBS i ukazala da je i ove godine Srbija dodatno napredovala na Globalnoj listi konkurentnosti, za 12 mesta, najviše zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju.

Tabaković je istakla i da je po ostvarenoj inflaciji, Srbija u 2017. godini zadržala prvu poziciju što ukazuje na značajne rezultate koji su ostvareni na planu makroekonomske stabilizacije zemlje i na evidentan napredak. Ministar finansija izrazio je uveravanje da je Srbija realizovala najveći broj zadataka iz dogovora sa MMF-om i da je osnažila svoje finansije. On je istakao da će preostale reforme Vlada Srbije sprovesti u celini i na najbolji način, dodavši da očekuje da će efekat koji bude postignut imati pozitivan uticaj na privredni rast, zaposlenost i budžet.

- Ponosan sam na rezultate u smanjenju javnog duga na nivou centralne države na 65,4% kao i na ostvareni budžetski suficit od oko 66,5 milijardi dinara. Siguran sam da ćemo biti pozitivno ocenjeni i u poslednjoj, osmoj reviziji Aranžmana što ujedno predstavlja nedvosmislen signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju, istakao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track