ASTRA: Država ne čini ništa da spreči eksploataciju radnika u inostranstvu
Foto: profimedia-0294916317

OPTIŽBE ORGANIZACIJE AKCIJA PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

ASTRA: Država ne čini ništa da spreči eksploataciju radnika u inostranstvu

InfoBiz -

BEOGRAD - Organizacija Akcija protiv trgovine ljudima (Astra) saopštila je da su nadležni organi u Srbiji stalno obaveštavani o zloupotrebema srpskih radnika u inostranstvu, izmedju ostalog u Slovačkoj, i uprkos tome praktično ništa nisu preduzeli da zaštite radnike i kazne agencije koje ih zloupotrebljavaju.

foto: Profimedia

Astra je saopštila da nedavno privodjenje radnika iz Srbije u Slovačkoj nije novi problem, kojeg nadležni u Srbiji nisu svesni, već su ti slučajevi eksploatacije i kršenja prava državljana Srbije u Slovačkoj prisutni već nekoliko godina.

"Radnici su vrbovani preko Fejsbuka i različitih sajtova. To čine i agencije koje nemaju licencu za posredovanje u zapošljavanju koju izdaje Ministarstvo za rad. Sve agencije od radnika traže da plate troškove izdavanja radne dozvole i zdravstvenog osiguranja, protivno Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti", navodi Astra.

Prema svedočenju radnika oni su u Slovačkoj angažovani ilegalno, moraju da rade 12-14 sati dnevno, neretko su i kažnjavani, a njihove plate, ako su uopšte i plaćeni, daleko su ispod dogovorenog, navela je Astra i dodala je da je radnicima isplaćeno tek toliko da se vrate kući.

foto: Fonet

Astra navodi da se zbog tih radika obraćala više puta MUP-u Srbije, Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu za trgovinu, koja je nadležna za nadzor nad agencijama koje nisu licencirane za posredovanje u zapošljavanju i Sektoru za zapošljavanje Ministarstva za rad, apelujući na njih da preduzmu mere, istraže slučajeve i spreče kršenje prava i radnu eksploataciju gradjana Srbije u Slovačkoj.

Astra je navela da je o tim problemima informisala i Ministarstvo spoljnih poslova i ambasadu Srbije u Slovačkoj, kao i ambasadu Slovačke u Srbiji, kako bi i oni pomogli radnicima.

Reakcija nadležnih retko je, kako doda je Astra, odlazila dalje od inspekcijskih poseta agencijama, naplate kazni zbog kršenja Zakona o oglašavanju, upućivanja nelicenciranih agencija da se licenciraju kod Ministarstva.

foto: Citalac Kurira Dusan Ostojic

"Neretko se dešava da vlasnici agencija koje su po nalogu inspekcije zatvorene, otvore novu agenciju pod drugim imenom", dodaje Astra.

Ta organizacija je navela da ni Ministarstvo spoljnih poslova nikad nije pružilo značajniju i adekvatnu pomoć radnicima koji su bili hapšeni ili zlostavljani u Slovačkoj.

Astra je podsetila i na slučajeve eksploatacije radnika iz Srbije na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju u Rusiji, koja se odvijala po sličnom scenariju, a za koju niko nije odgovarao.

Grupa radnika iz Srbije privedena je u Slovačkoj 18. oktobra, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track