DINARI SE ISPLATE: Ko ih je štedeo, za godinu dobije 300 evra više nego da je štedeo u devizama!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Narodna banka savetuje povodom Svetskog dana štednje

DINARI SE ISPLATE: Ko ih je štedeo, za godinu dobije 300 evra više nego da je štedeo u devizama!

InfoBiz -

BEOGRAD - Štednja u dinarima je sada kao i prethodnih sedam godina isplativija od štednje u devizama, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) povodom Svetskog dana štednje, koji se obeležava 31. oktobra.

"Više kamatne stope na dinarsku u odnosu na deviznu štednju (na koju su kamatne stope bliske nuli), niska i stabilna inflacija, postignuta i očuvana relativna stabilnost dinara prema evru u proteklih pet godina, kao i povoljniji poreski tretman prihoda na dinarsku štednju (ne oporezuje se) u odnosu na prihod na štednju u devizama (koji se oporezuje po stopi od 15 odsto) govore u prilog većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti", navodi se u saopštenju NBS.

Na kraju septembra 2017. godine devizna štednja stanovništva položena kod banaka u Srbiji je iznosila 9,3 milijardi evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 300 miliona evra.

foto: Kurir

Dinarska štednja iznosila je 49,3 milijardi dinara, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine i ukazuju, kako je istakla NBS, na poverenje stanovništva u domaći bankarski sistem.

Kao potvrda da je isplativija štednja u dinarima, naveden je primer da je štediša koji je septembra 2010. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio u septembru 2017. godine oko 35.000 dinara (ili skoro 300 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Takođe, štediša koji je septembra 2016. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju, dobio bi u septembru 2017. godine gotovo 6.000 dinara više (ili oko 50 evra više) u odnosu na štedišu koji bi položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja