ŠANSA: Srbi, ulažite u Afriku!
Foto: Shutterstock

Srpsko-afrički investicioni forum

ŠANSA: Srbi, ulažite u Afriku!

InfoBiz -

Razmena između Srbije i Južnoafričke Republike je 17 miliona dolara, moguća bolja saradnja i s ostalim afričkim državama

Privredna komora Srbije i Srpsko-afrički investicioni forum (SAIF) organizovali su poslovno-investicioni skup na kome je upućen poziv privrednicima Srbije da više investiraju u Afriku.

Forum je okupio oko 100 učesnika iz Južnoafričke Republike (JAR), Zimbabvea i drugih afričkih zemalja, kao i više od 30 firmi iz Srbije, ali i kompanije iz istočne Evrope, a gosti iz Afrike su poručili da investicije u Africi imaju bolju perspektivu nego na Zapadu, gde je ulaganje mnogo rizičnije.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić rekao je da je inicijativa za saradnju potekla tokom radne posete predsednika PKS Marka Čadeža Južnoafričkoj Republici, kad je upoznao i predsednika te zemlje Jakoba Zumu. Naveo je da je ukupna robna razmena između Srbije i JAR bila skoro 17 miliona dolara u 2016. Po izvozu prošle godine JAR se našao na 84. mestu na listi najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a po uvozu na 65. mestu.

- Pozitivan saldo bilans u poslednjih pet godina bio je na strani JAR, što je rezultat uvoza iz JAR nerazvrstane robe, voća, kamena, peska i granita - rekao je Miletić.

U prvih osam meseci ove godine, kaže, Srbija je najviše izvezla cigarete, hartiju, karton, transportere, delove i pribor za mašine, mašine za pakovanje i zavijanje, pneumatske gume, vatreno oružje i lekove. U prvih osam meseci najviše smo iz JAR uvezli prirodni kaučuk, granit, kamione, delove i pribor za motorna vozila, grejpfrut... Miletić je istakao da postoji mogućnost za povećanje saradnje u skoro svim oblastima, ali da je potrebno otkloniti probleme u transportu i ukloniti carinske i birokratske procedure.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track