ZORANA MIHAJLOVIĆ: Srbija napredovala na Duing biznis listi sa 47. na 43. mesto!
Foto: Marina Lopičić

USPEH RADNE GRUPE

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Srbija napredovala na Duing biznis listi sa 47. na 43. mesto!

InfoBiz -

Srbija i ove godine, treći put za redom, beleži rast na Duing biznis listi koja meri uslove poslovanja u 190 zemlje sveta. U najnovijem izveštaju Duing biznis liste za 2018. Srbija se nalazi na 43. mestu i u odnosu na prošlogodišnju listu napravljenje pomak za četiri mesta.

U poslednje tri godine, od kada je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za poboljšanje rejtinga na Duing biznis listi kojom predsedava potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, Srbija je napredovala za 48 mesta.

Srbija je ove godine 10. na svetu u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i to je najveći uspeh. Pre samo tri godine Srbija je bila na 186. mestu po izdavanju građevinskih dozvola, a posle reforme koju je sprovelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i uvođenja elektronskih građevinskih dozvola koje se u Srbiji sada izdaju u proseku za manje od nedelju dana, preskočili smo čak 176 zemalja sveta u ovoj oblasti.

Napredak je ostvaren i u oblastima osnivanja preduzeća, izvršenja ugovora, rešavanja stečajeva i registrovanja imovine. Reforma katastra i upisivanje imovine je sledeća reforma koju će sprovesti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture i ona će, kada se sprovede, doneti još bolju poziciju Srbije na Duing biznis listi.

Kada je reč o rangiranju zemalja na Duing biznis listi, Srbija je uz Crnu Goru jedina zemlja koja je uspela da napreduje u odnosu na prošlu godinu.

Duing biznis listu Svetske banke ne kreiraju političari, već kompanije koje ocenjuju uslove poslovanja u zemljama.

I najnovija Duing biznis lista Svetske banke još jedan je dokaz da je Srbija dobro mesto za poslovanje i odlična destinacija za investitore.

Rangiranje zemalja regiona u oblasti izdavanja građevinskih (redni broj mesta na svetskoj listi) Srbija 10; Makedonija 26; Bugarska 51; Crna Gora 78; Mađarska 90; Slovenija 100; Albanija 106; Hrvatska 126; Rumunija 150; BiH 166;

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track