Najnovije vesti

LJAJIĆ PORUČUJE PRIŠTINI: Ukinite taksu na brašno ili slede kontramere
Foto: Dado Đilas

40 evra po toni

LJAJIĆ PORUČUJE PRIŠTINI: Ukinite taksu na brašno ili slede kontramere

Biznis

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pozvao je vlasti u Prištini da povuku taksu na brašno iz Srbije ili će Srbija biti prinuđena da sprovede kontramere.

Priština je na brašno iz Srbije uvela takse od 40 evra po toni, a Ljajić kaže da je uložen prigovor kosovskim vlastima CEFTI i Briselskim vlastima.

"Kontramere izbegavamo, jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način morate i to da radite", rekao je Ljajić i dodao da će takse na brašno iz Srbije biti jedna od tema regionalnog skupa koji sutra počinje u Budvi.

foto: Reuters

"Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ukoliko učešće izvoza u BDP nije minimum 50 odsto, nema šanse da ekonomski se razvija. Sve zemlje koje misle da se da se učaure i da na ovakav način štite svoje privrednike pucaju u vlastitu nogu", naglasio je ministar.

Pojašnjava da su već imali sastanak sa vlasnicima najvećih mlinova na Kosovu koji sarađuju sa mlinarima u Vojvodini i sa srpskim udruženjem Žita Srbije, da su upoređene cene i da ne stoji teza prištinskih vlasti da se niskim cenama pokušava pridobiti tržište.

"Cena brašna je od 197 do 205 evra. Rekli smo im da ćemo morati da primenimo kontra mere ukoliko se ova odluka ne povuče. Ne možemo da čekamo dva, tri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, to brašnio prodaju i onda kažu povlačimo meru", naglasio je Ljajić.

Dodaje da Srbija neće odustati od uklanjanja svih vancarinskih barijera sa zemljama u regionu, da se sa BiH radi jedan model kojim će biti identifikovane sve vancarinske barijere koje postoje i to će biti prezentovano svim zemljama članicama CEFTE.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...