Najnovije vesti

EKONOMISTA LJUBODRAG SAVIĆ:  Agrokor neće preživeti, ugrožena preduzeća i u Srbiji
Foto: Reuters

ALARMANTNO

EKONOMISTA LJUBODRAG SAVIĆ: Agrokor neće preživeti, ugrožena preduzeća i u Srbiji

Biznis
00:38h

Vlada Srbije formirala je tim za praćenje situacije u Agrokoru jer se bliži konačno razrešenje situacije u toj hrvatskoj kompaniji, a posledice toga neće biti povoljne ni po firme iz te grupacije koje posluju u Srbiji, ocenio je u Danu uživo profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić.

"Procena Vlade Srbije je da Agrokor, na našu žalost, klizi ka raspletu situacije i to je verovatno jedini razlog zbog kojeg je formiran taj tim. Prosto da upozori našu javnost da je moguć neki scenario koji neće biti u našu korist", rekao je Savić.

foto: FoNet/medijacentar

Dodaje da on ne vidi šta bi taj tim mogao da urade više od onoga što se trenutno radi po pitanju Agrokora u Srbiji.

Savić kaže da su moguće dve situacije razrešenja koje će uticati i na firme koje posluju u Srbiji.

"Prema jednoj, moguće je da se na primer, poverioci, dobavljači i banke dogovore sa stečajnim upravnikom, odnosno sa državom Hrvatskom, o nekom rešenju koje, naravno, neće biti po meri svih, ali u ovom trenutku najbolje moguće da se zadovolje maksimalni interesi svih strana", rekao je Savić.

On kaže da je situacija komplikovana jer su obaveze Agrokora mnogostruko veće od vrednosti njegove imovine, a da se ona komplikuje iz dana u dan sve više.

foto: Profimedia

"Drugi mogući scenario, koji će se verovatno desiti na proleće, je da se ovaj tim ne može dogovoriti, jer Sberbanka svakako neće pristati da od milijardu i 250 miliona dobije 400, 500 miliona, ako i toliko ima. To je scenario klasičnog stečaja, igranku vodi stečajni upravnik, pravi se popis svih potraživanja i onda se rasporodaje imovina na način na koji se može rasprodavati", objašnjava Savić.

Za srpska preduzeća, bi, kako kaže, u slučaju prvog scenarija, bilo dobro da neko od poverilaca preduzme neko od tih preduzeća i da ona nastave da rade.

"Meni se čini da će ipak doći do druge situacije, stečaja, kada Vlada Srbije više neće moći da utiče na situaciju, već će samo pratiti dešavanja u kojima svako traži svoj interes...Za srpska preduzeća će u tom slučaju, najgore biti ako se imovina Agrokora prodaje u delovima", kaže Savić.

Prema njegovim rečima, "ako cepate preduzeća, znači da će samo neki delovi preživeti".

foto: EPA/Antonio Bat

"Mogli bi da prežive Frikom i Dijamant"

Na pitanje koja bi preduzeća u Srbiji mogla da prežive u tom slučaju, Savić je rekao da šansu da prežive imaju ona koja se bave proizvodnjom.

"Mislim da bi na primer Dijamant i Frikom mogli da prežive. Uglavnom sve što ima veze s proizvodnjom ima šanse da preživi...Merkator je u drugačijoj situaciji, konkurencija u Srbiji je velika, mada i tu imate situaciju da je on u vlasničkom smislu vezan za slovenački Merkator, dakle u EU, pa će tu važiti neka druga pravila verovatno. EU uvek stane na stranu svojih članica", rekao je Savić.

Izvesno je, kaže, da Agrokor neće preživeti.

"Agrokor se ne može spasiti. Veći deo će otići pod led, šta će preživeti, ne znamo, hajde da se nadamo da će to biti preduzeća u Srbiji", rekao je Savić.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...