Najnovije vesti

ŠEF MISIJE MMF: Nastavljaju se snažne ekonomske performanse Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

poseta

ŠEF MISIJE MMF: Nastavljaju se snažne ekonomske performanse Srbije

Biznis

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf ocenio je danas, na kraju razgovora o osmoj reviziji Stend baj aranžmana iz predostrožnosti koj je Sbrija zaključila sa ovom organizacijom, da se nastavljaju snažne ekonomske performanse Srbije.

 

On je dodao da se to dešava iako su u prvom kvartalu bile privremeno usporene zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom.

"Aktivnosti su ostale snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i investicija", rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

 

On je dodao da su uslovi na tržištu rada bolji, a privatni sektor otvara nova radna mesta, a predstavnici delegacije pohvalili su i pad stope nezaposlenosti. MMF je za ovu godinu prognozirao realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu na dva odsto , a za 2018. na za 2018. na 3,5 odsto.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da je osnovna ekonomska aktivnost snažna i podržana intenzivnim izvozom. Ruf je ukazao da je usporavanje prouzrokovano proizvodnim faktorima, a ne zbog slabe potražnje ili fiskalne kontrakcije.

Rekao je da MMF uočava poboljšanje i na tržištu rada, otvaranje velikog broja radnih mesta u privatnom sektoru.

 

S obzirom na nisku inflaciju, kako je preneo, MMF smatra monetarnu politiku NBS ispravnu, a u tekućoj godini vidi dobre fiskalne rezultate, dodajući da je fiskalni balans blizu pozitivne nule, što je puno bolje od projektovanog budžetskog deficita. Ruf je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuha.

 

Prema njegovim rečima neophodno je nastaviti sa reformama državnih preduzeća, jer se još uvek kasni u iznalaženju solucija za problematična preduzeća, kao što su MSK, Azorata, RTB, Petrohemija, Resavica.

"Biće potrebno nastaviti sa reformama javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga i smanjili rizici. Veoma je važno usvajanje zakonodavstva koji se tiče plata u jamvom sektoru u decembru", poručio je on.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da je neophodno dalji akcenat staviti na jačanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta u kojem vodeću ulogu ima privatni sektor i rast nezaposlenosti. Pohvalio je dalji napredak Srbije na Duing biznis listi, i ukazao da još ima prostora za poboljšanje vezano za konkurentnost i smanjenje prepreka za biznis.

 

S tim u vezi je napomenuo modernizaciju Poreske uprave i racionalizaciju taksi. Rekao je da se raduje unapred daljoj saradnji u postizanju ciljeva daljeg rasta i približavanja dohodata zapadnom nivou.

Misija će zaključke ove revizije, kako je najavio, poslati Bordu direktora MMF na odobrenje, a ukoliko Bord da pozitivnu ocenu, to će Srbiji osloboditi dodatnih 119,4 miliona evra, što je ukupno do sada 1,05 milijardi evra, od ukupno 1,2 milijarde.

 

MMF podseća da su se srpske vlasti opredelile da ne povlače taj novac.

Nakon osme revizije se Program MMF-a završava u februaru iduće godine.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto:Beta/Miloš Miškov

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

5 hiljadarki leglo! Svi penzioneri imaju plan šta će sa njima, a pojedini ih već i potrošili!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...