SAVET STRANIH INVESTITORA: Poslovna klima u Srbiji bolja, ima još puno posla
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Bela knjiga 2017.

SAVET STRANIH INVESTITORA: Poslovna klima u Srbiji bolja, ima još puno posla

InfoBiz -

BEOGRAD - Savet stranih investitora (FIC) smatra da je poslovna klima u Srbiji danas daleko bolja nego pre 10 godina, da je ispunjeno 33 odsto saveta iz prošlogodišnje "Bele knjige", a oni bi želeli da u naredoj godini procenat ostvarenih saveta u praksi bude najmanje 50 odsto.

Strani investitori poručuju da poštuju nastojanja države da unaprede poslovnu klimu i nastave reforme, ali ocenjuju da ovogodišnji učinak nije nadmašio ostvareno prethodne godine, zbog čega je, ističu, glavni zadatak da se reforme brže sprovode.

foto: Tanjug/, Tanjug/Dimitrije Goll

Neke od pohvala navedenih u "Beloj knjizi 2017" odnose se na razvoj duvanske industrije, suzbijanje rada "na crno", liberalizaciju tržišta električne energije...

S druge strane, zameraju to što carinske regulative Srbije nisu usaglašene sa evropskim carinskim zakonima, zatim sporo usaglašavanje Zakon o bezbednosti hrane sa EU regulativom, traže ukidanje prakse određivanja maksimalne veleprodajne cene lekova, budući da, kako kažu, Vlada već određuje cene lekova na pozitivnoj listi...

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U savetu stranih investitora kažu da je u borbi protiv sive ekonomije postignut izvestan napredak, i to ilustruju podacima da su ukupni budžetski prihodi prošle godine porasli za 6,5 odsto u odnosu na 2015, što je pre svega, kako navode, rezultat poboljšane naplate PDV-a i akciza i najbolji pokazatelj smanjene sive ekonomije.

Takođe ukazuju da je kao rezultat primene novog Zakona o inspekcijskom nadzoru prošle godine otkriveno 3.656 neregistrovanih preduzeća od kojih se većina naknadno registrovala.

S druge strane, ističu da je potrebno omogućiti upotrebu "digitalnog identiteta", potpisa najširem krugu građana. "Preporuka je da se što pre donesu i podzakonski akti kojima će se precizirati šeme elektronske identifikacije i propisati uslovi za šeme određenog nivoa pouzdanosti", kažu u FIC-u.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Strani investitori ostaju pri stavu da bi i privatizacija državnih preduzeća značajno povećala efikasnost i produktivnost privrede i stvorila poslovno okruženje u kom važe jednaka pravila za sve, a ujedno će, navode, doprineti i daljem jačanju privatnog sektora.

Kada su u pitanju PayPal transakcije, veliki problem je i dalje, kako napominju, to što domaći zakonski okvir ne dozvoljava da korisnici putem PayPal-a mogu da primaju novac iz inostranstva jer ovaj servis ne nudi dinar kao sredstvo plaćanja.

Strani investitori se zalažu za potpuno usklađivanje Zakona o bezbednosti hrane sa EU regulativom i izjednačavanje statusa uvoznika i domaćih proizvođača u pogledu snošenja troškova analize i dodaju da je potrebno osposobiti za rad sve sekcije Nacionalne referentne laboratorije.

"Potrebno je poboljšati sistem granične inspekcije, jer uvoznici ne mogu da planiraju svoje poslovanje u Srbiji, s obzirom da vremenski period potreban za graničnu inspekciju i proces provere nije predviđen", poručuju iz Saveta.

Objašnjavaju da vreme trajanja od istovara isporuke do stavljanja u promet može potrajati od tri do 20 dana, u zavisnosti od toga da li inspektor uzorkuje pošiljku za analizu ili ne, kojoj laboratoriji šalje uzorke na analizu...

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track