MIHAJLOVIĆ: Srbija da nastavi aranžman sa MMF
Foto: Beta

uspešno sprovedene reforme

MIHAJLOVIĆ: Srbija da nastavi aranžman sa MMF

InfoBiz -

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas da je u saradnji sa MMF sprovedena veoma uspešna reforma železnice i drugih preduzeća i da bi Srbija trebalo da nastavi aranžman sa MMF-om.

"U naredne tri godine će Srbija imati kompletan železnički Koridor 10 na kome će vozovi ići brzinom od 110 do 150 km na sat", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila i da je cilj vlade u narednoj godini digitalizacija katastra i prostornih planova kako bi Srbija, posle građevinskih dozvola, i u tim oblastima bila svrstana među prvih 10 zemalja sveta.

"Uspešno smo sproveli reformu građevinskih dozvola, u koju mnogi nisu verovali, i Svetska banka nas je svrstala u prvih 10 u svetu u toj oblasti. Naša budućnost i naš sledeći cilj su e-katastar i e-planovi, koje planiramo da uvedemo tokom 2018. godine i gde takođe očekujemo da budemo među prvih 10 zemalja sveta", rekla je Mihajlović učestvujući na predstavljanju "Bele knjige 2017" Saveta stranih investitora.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U narednom periodu za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji važni su i nastavak sprovođenja Zakona o konverziji i procesa restitucije.

"To je oblast u kojoj moramo još više da radimo u narednom periodu, bez obzira na to što se Zakon o konverziji uveliko primenjuje i što je od prošlog susreta konverzija donela značajne prihode i državi i Fondu za restituciju", istakla je.

Prema njenim rečima, u ovom poslu Vlada će se osloniti na formulu koja se već pokazala kao uspešna u reformi građevinskih dozvola, a to je zajednički rad više ministarstava - građevinarstva, pravde i finansija.

"Za vreme prethodne vlade je i formirana zajednička radna grupa sa Savetom stranih investitora, kako bismo zajedno radili na unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji u svim oblastima, od poreza do građevinarstva", rekla je Mihajlović.

Govoreći o napretku u oblasti infrastrukture, potpredsednica vlade rekla je da je drumska i železnička infrastruktura na višem nivou nego što je bila pre tri godine i kao sledeći korak označila kraće zadržavanje robe na granicama, što utiče na cenu prevoza.

"To je pitanje koje moramo da rešimo u narednom periodu, kako nas investitori ne bi zaobilazili i išli nekim drugim koridorima. Zato gradimojedinstvene granične prelaze sa Makedonijom i BiH i menjamo sporazume sa zemljama oko nas. Novac je kukavica i svesni smo da investitori traže najviši kvalitet usluge i kraće zadržavanje na granicama", navela je ona.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kada je reč o reformi i modernizaciji železnice i putarskih preduzeća, Mihajlovićeva je ocenila da Srbija treba da nastavi aranžman sa MMF-om jer su u reformi železnice napravljeni krupni koraci.

Takođe, rekla je da završetkom izgradnje Koridora 10 prestaje potreba za funkcionisanjem kompanije Koridori Srbije, dok Putevi Srbije moraju biti reformisani i efikasniji.

"Prvi put od 1990. godine kompanije koje održavaju puteve biraju se na tenderu, najpre na 3.000 kilometara državnih puteva, gde očekujemo 30 odsto nižu cenu za taj posao. Nadam se da ćemo do iduće godine imati i celu putnu mrežu koja se održava po ovom principu", rekla je Mihajlović.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track