Najnovije vesti

OVO JE IDEALAN BIZNIS, ZARADA I DO 6.000 EVRA, A SAMO TREBA DA IH POKUPIŠ: Ovo su najveća nalazišta tartufa u Srbiji (SPISAK MESTA)
Foto: Youtube Printscreen

Ko kaže da pare ne rastu u šumi, ali ne na drveću nego ispod njega

OVO JE IDEALAN BIZNIS, ZARADA I DO 6.000 EVRA, A SAMO TREBA DA IH POKUPIŠ: Ovo su najveća nalazišta tartufa u Srbiji (SPISAK MESTA)

Biznis

BEOGRAD - Nekoliko belih tartufa, teških oko 850 grama, prodato je na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu za vrtoglavih 75.000 evra.

foto: Youtube Printscreen

Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga. "Situacija je malo bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena velikom prodajom belih tartufa", rekla je Frans presu Izabela Đanikolo iz italijanskog Centra za studije o tartufima. Prema njenim rečima, suša je doprinela manjem broju tartufa kao i lošijem kvalitetu. Cene taturfa na aukcijskim prodajama su daleko veće nego na pijacama gde se cena kreće od oko 6.000 evra za kilogram te retke pečurke.

foto: Youtube Printscreen

Beli tartufi, među najosetljivijim i najskupljnim proizvodima na svetu, beru se u pojedinim područjima Italije od oktobra do decembra. Tartufi su vrlo traženi delikates na božićnoj trpezi bogatih zbog specifičnog ukusa i arome. Belih tartufa, koji ne mogu biti uzgajani već rastu u šumama, u Italiji ima sve manje proteklih godina, prvenstveno zbog klimatskih promena. Grad Alba u italijanskoj pokrajini Pijemont svake godine organizuje sajam belih tartufa tokom kojeg je i aukcijska prodaja.

foto: Youtube Printscreen

Međutim, tartufa ima i u Srbiji! Tartufi rastu u simbiozi sa višim biljkama (uglavnom je to drveće) i vole zemljište koje ima kiselost od 6,5 do 8 na PH skali. Idealni uslovi za razvoj tartufa su u zemljistu čiji je PH nivo malo iznad 7, piše Poljoprivredni savetnik.

Beli tartufi (T. Magnatum) mogu se naći iskljućivo u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Na istim mestima mogu se takođe pronaći i crni tartufi, ali ne oni krupni i najboljeg kvaliteta.

Kapitalni primerci crnih tartufa nalaze se na višim terenima. U Srbiji ih najviše ima na Fruškoj gori. Raste u simbiozi sa cerom ili lipom koja se nalazi na površinama gde je nekada rastao cer. 

Nalazišta belih i crnih tartufa u Srbiji

foto: Youtube Printscreen

- Reka Jasenica (sela: Mramorac, Saranovo, Belosavci, Natalinci, Sepci)

- Reka Karaš (sela: Straža, Jasenovo, Dupljaja, Dobricevo, Kajtasovo, Grebenac, Banatska Subotica)

- Reka Lug (u blizini sela Kovacevac)

- Reka Bosut (selo Jamena, na ušću Busouta u Savu)

- Lovište Karakuša - okolina Sremske Mitrovice

- Lovište Maletica lug

- Obedska Bara

- Šuma Crni lug

- Šume Senajske bare

- Sela: Platičevo, Grabovci, Klenak, Kupinovo, Provo, Ratari...

foto: Youtube Printscreen

Nalazišta crnih tartufa

- Fruška gora

- Deliblatska peščara

- Kosmaj

- Svrljiške planine

- Rudnik

- Oplenac

- Mladenovačka banja

foto: Youtube Printscreen

Ovo naravno nije konačan spisak svih nalazista tartufa u Srbiji. Svakako da postoje i na mnogim drugim mestima gde imaju iste ili slične uslove za život kao sto su na nabrojanim nalazistima, samo ih treba otkriti...

(Kurir.rs/Beta/Poljoprivredni savetnik/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...