SUDIJE HOĆE VEĆE PLATE: Traže hitan sastanak sa premijerkom i ministrom ekonomije
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

VISOKI SAVET SUDSTVA ZABRINUT

SUDIJE HOĆE VEĆE PLATE: Traže hitan sastanak sa premijerkom i ministrom ekonomije

InfoBiz -

Visoki savet sudstva (VSS) izrazio je danas zabrinutost zato što se u 2018. godini ne planira uvećanje plata za sudije i zatražio sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

U saopštenju VSS se napominje da su sudijama kao korisnicima budžeta odgovrajućim zakonskim propisima bile smanjene plate, te da je "logično da i sada budu korisnici budžeta i kada su povećanja u pitanju".

Najviši sudski organ koji je zadužen za obezbeđivanje garancija za nezavisnost i samostalnosti sudova i sudija, posebno je zabrinut što se, kako navodi, realno posmatrajući Uputstvom za pripremu budžeta Republike Srbije za 2018. godinu i projekcija za 2019 godinu i 2020. godinu nastavlja trend smanjenja plata sudijama.

Plate sudijama nisu povećane od 2014. godine, navodi VSS i napominje da se "pri tom gubi iz vida da plata sudija nije ekonomska kategorija već i materijalna garancija nezavisnosti, koja sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija".

Ovakim postupanjem, prema stavu Visokog saveta, narušava se ugled i značaj sudijske funkcije i Ustavom garantovani princip podele vlasti, što, kako upozorava, može dovesti do nezadovoljstva sudija u Republici Srbiji.

"Takode, navedenim Upustvom diskrimisani su i državni službenici u VSS što sve ukupno govori o narušavanju navedenog principa podele vlasti", napominje se u saopštenju VSS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Zoran Mrđa- Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track