HRVATSKA ELEKTROPIVREDA NAPALA SRPSKO TRŽIŠTE: Valjevu i Kraljevu struja iz Zagreba!
Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO

HRVATSKA ELEKTROPIVREDA NAPALA SRPSKO TRŽIŠTE: Valjevu i Kraljevu struja iz Zagreba!

InfoBiz -

HEP tvrdi da će uskoro početi da isporučuje električnu energiju u dva srpska grada. Spremaju se za još veći prodor u našu zemlju

„Hrvatska elektroprivreda“ (HEP) uskoro će „Elektroprivredi Srbije“ preoteti snabdevanje strujom Kraljeva i Valjeva, zvanično je saopštilo to hrvatsko preduzeće!

Da je „HEP grupa“, koja preko ćerke firme „HEP Energija“ u Sloveniji drži 12,5 odsto tržišta, ozbiljno bacila oko na srpsko tržište, vidi se i po tome što u Srbiji već snabdevaju jedno preduzeće strujom, a kako tvrde, uskoro će isporuka električne energije krenuti i put pomenuta dva grada.

Početak borbe

- „HEP Snabdevanje“ je kao lider na hrvatskom tržištu električne energije otvaranje tržišta dočekao spreman, kako u segmentu usluga domaćinstvima, tako i od velikih potrošača iz privrednog segmenta, kojima su ponuđeni proizvodi i usluge prilagođeni njihovim potrebama i tržišnim uslovima. Kupcima iz segmenta stanovništva ponudili smo Hepi tarifu, koja je naišla na veliki odziv jer je kupcima omogućeno da umesto akontacija plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše - izjavila je Tina Jakaša, direktorka „HEP Snadbevanja“, na petoj međunarodnoj konferenciji „Regionalno tržište električne energije“, održanoj u Beogradu.

foto: Kurir

Sijka Pistolova, urednik portala Enerdži obzerver, smatra da je električna energija roba kao i svaka druga i da je ulazak HEP u dva grada u Srbiji početak borbe HEP sa EPS za srpsko tržište:

Paket pogodnosti

- HEP se ponudom da snabdeva strujom Kraljevo i Valjevo bori da dobije što bolju poziciju u regionu. Ako EPS nađe način da bude jeftiniji, onda mu niko ništa ne može, ni HEP ni bilo ko drugi. Inače, HEP razmišlja da kupi termoelektranu Vuka Hamovića u Republici Srpskoj, u Stanarima, čime pokazuje da postaje sve ozbiljnija elektroenergetska kompanija. EPS se već priprema za borbu s konkurencijom i mislim da HEP neće uspeti da pobedi EPS, ali je ovo znak da HEP može dobiti i druge gradove u Srbiji i da EPS mora da postane mnogo ozbiljnija kompanija.

Ona dodaje da su građani Srbije svakako na dobitku jer uz povoljnu cenu struje mogu dobiti i druge pogodnosti.

- HEP je možda Kraljevu i Valjevu ponudio i druge pogodnosti, na primer jeftiniji internet, duži rok za plaćanje struje i druge pogodnosti u paketu usluga - ističe Pistolova i dodaje da je iznenađena ulaskom HEP na srpsko tržište jer je očekivala da će prodor prvo napraviti slovenački GEN.

Slavica Tomčić - Foto: Shutterstock; Kurir; Dado Đilas

foto: Dado Đilas

KATEGORIČNO Ministar Antić

HRVATI NEĆE OTETI TRŽIŠTE OD EPS

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da nije istina da je HEP preuzeo snabdevanje strujom Kraljeva i Valjeva, već da je to priča za unutrašnju upotrebu u Hrvatskoj.

- Tržište električne energije je otvoreno i sve kompanije koje su licencirane mogu da se javljaju na tendere koje veliki potrošači raspisuju (ustanove, preduzeća). Za dve godine od otvaranja tržišta EPS nije izgubio nijedan tender, sem što su tokom leta preduzeća koja se bave javnom rasvetom u Kraljevu i Valjevo pokušala da promene snabdevača. To nije realizovano i ne može da bude zato što sistemi za javnu rasvetu u ova dva grada imaju ogromna dugovanja prema EPS - objašnjava Antić i dodaje da ovo nema nikakve veze s građanima Srbije, koji plaćaju najnižu cenu struje u Evropi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Krvničko prebijanje u Borči, Tužilaštvo ostalo nemo na ove snimke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track