VELIKA ŠANSA ZA MLADE I DOBRU PLATU: Privrednici traže zanatlije!
Foto: Shutterstock

Multikongres „Serbian Visions“ u Beogradu

VELIKA ŠANSA ZA MLADE I DOBRU PLATU: Privrednici traže zanatlije!

InfoBiz -

Kako se osloboditi rominga, gde naći kvalitetne radnike, kako iskoristiti mobilne aplikacije za posao, neke su od 60 tema o kojima će se govoriti na multikongresu

Zanatski poslovi su velika poslovna šansa mladih jer u Srbiji već godinama nedostaju radnici ovih profila, stav je domaćih i stranih privrednika koji željno iščekuju stručne kadrove.

Oni otuda pozdravljaju uvođenje dualnog obrazovanja, jer će zahvaljujući praksi u kompanijama mladi praktično vežbati zanat za koji se školuju, što će ih, kada postanu stručni, odmah kvalifikovati da dobiju posao.

Vizije za budućnost

O dualnom obrazovanju i stvaranju kompetentnih radnika iz zanatske struke, svi zainteresovani moći će podrobno da se informišu na trećem multikongresu „Serbian Visions“, koji će se ovog vikenda održati u Beogradu u hotelu „Radison blu“, u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore i Privredne komore Srbije.

foto: Printscreen

Za modernu i bolju Srbiju

SVI PROGRAMI BESPLATNI

Doris Danilović, zamenica direktora Nemačko-srpske privredne komore, koja je u saradnji sa PKS organizator multikongresa, istakla je jedinstvenost formata ove manifestacije na našem području:

- U subotu i nedelju od 10 do 20 časova posetiocima će biti ponuđene prezentacije, radionice, diskusije, filmske projekcije, interaktivna i edukativna predavanja. Razgovaraće se o ekonomiji, kulturi, inovacijama, obrazovanju, ljudski pravima, zaštiti životne sredine i mnogim drugim temama. Svi programi su potpuno besplatni.

Više od 60 nevladinih organizacija, stručnih asocijacija i privrednika predstaviće svoje vizije za budućnost, kao i ideje i rešenja za efikasniju privredu, jači civilni sektor i brži ukupni razvoj Srbije.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević istakao je važnost dualnog obrazovanja i upozorio na deficit zanatskih radnika.

Ukidanje rominga

- Postoji primetan deficit radne snage specifičnih profila, kao što su zavarivači i kvalifikovane zanatlije koji bi mogli da rade kompleksne poslove. Mi imamo situaciju da neke poslove naše kompanije dobijaju u inostranstvu, ali da zbog nedostatka domaćih kadrova radnu snagu moraju da angažuju iz nekih zapadnih zemalja - rekao je Đurđević. On je istakao da će na multikongresu PKS predstaviti četiri aktivnosti i četiri segmenta: iz oblasti podrške inovacijama i razvoju inovativnih startap kompanija, iz oblasti dualnog obrazovanja, koncepta franšiznog poslovanja i elektronske trgovine.

- Govorićemo o jedinstvu tržišta i omogućavanju jedinstvene tarife za države zapadnog Balkana - rekao je Đurđević. Zato je, dodao je on, obezbeđeno prisustvo i predstavnika telekomunikacionih operatora kako bismo razgovarali o inicijativi za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu.

Zanimljivo / Neke od tema kongresa /

Fleksibilni modeli zapošljavanja

Inovacije i zeleno preduzetništvo

Dualno obrazovanje i kompetentni kadrovi

Franšizing - kako uspeti

Ko će platiti „slučaj švajcarac“

Uticaj mobilnih aplikacija na poslovanje

Digitalna ekonomija

Da posao klikne

Pisanje motivacionih pisama za studijske i stipendijske programe

Hotelijeri koji nisu prodali svoj „ferari“

Izvori novih radnih mesta i održivi razvoj

Joga - oblasti i primene

Položaj žena 45+ na tržištu rada

Sposobnost za ljubav u zrelim godinama

Više na sajtu: www.serbian-visions.rs

(Kurir/Silvija Slamnig/Foto: Shutterstock/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track