RUSI HOĆE RTB BOR: Poslali pismo srpskoj vladi, potpisao ga Rus sa Forbsove liste
Foto: Fonet/RTB Bor

zainteresovani za giganta

RUSI HOĆE RTB BOR: Poslali pismo srpskoj vladi, potpisao ga Rus sa Forbsove liste

InfoBiz -

Ruska bakarna kompaija iz Jekaterinburga zainteresovana je za strateško partnertvo sa Srbijom, ulaganjem u RTB Bor, a pismo o tome su uputili ministarstvima rudarstva i privreda i toj kompaniji, saopšteno je iz RTB-a.

Pismo o zainteresovanosti je, kako se navodi, uputio predsednik Upravnog odbora Ruske bakarne kompanije Igor Altuškin, trgovac metalima na globalnom nivou, inače 66. najbogatiji Rus na Forbsovoj listi.

Inače, ministar rudarstva Aleksandar Antić potvrdio je ranije interesovanje ove ruske kompanije za saradnju sa Srbijom i RTB-om.

"Namera im je da, kroz strateško partnerstvo sa Vladom Srbije, investiraju u dalji razvoj rudnika, topionice i rafinerije RTB-a Bor. Ne navodeći nikakve cifre, u pismu zainteresovanosti ističe se samo želja da Rašn koper kompani razvije saradnju sa Srbijom. Očekuju formalizovanje neke vrste partnerstva, pa je pismo zainteresovanosti ujedno i poziv za delegaciju zvaničnika Vlade Srbije i tehničke stručnjake iz RTB-a da posete proizvodne i građevinske sajtove u njihovom vlasništvu, jer se, kako navode u pismu, raduju dobijanju predloga s naše strane vezano za dalje korake. Takođe, žele i da mi bolje razumemo ko su oni i kakav potencijal imaju kao strateški partner Republike Srbije", rekao je tada Antić.

Ruska bakarna kompanija je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Kompanija je u privatnom vlasništvu i finansiraju je najveće ruske i međunarodne banke. Poseduje i upravlja dvema topionicama i ima pet rudnika, a godišnje proizvodi 1,4 miliona tona koncentrata bakra. Rašn koper kompani je trenutno u procesu izgradnje jednog od najvećih rudnika bakra u Evropi koji će, nakon uhodavanja 2019., godišnje prerađivati 28 miliona tona rude i koštaće 1,3 milijarde dolara. Poređenja radi, u RTB-u Bor se za godinu dana preradi oko 20 miliona tona rude bakra.

Za devet meseci ove godine, Ruska bakarna kompanija je u nove rudnike investirala pola milijarde dolara. Rusi, kako je istaknuto u pismu zainteresovanosti, pomno prate sve događaje u RTB-u Bor i to više od deset godina. Jer, ova kompanija je 2006. godine učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB-a Bor u partnerstvu sa Amalko grupom. Od tada se sa velikim interesovanjem gleda na sve što se dešava u RTB-u Bor, a posebno se prati najnoviji program restrukturiranja koji je inicirala Vlada Srbije, navodi se u saopštenju iz RTB Bora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Fonet/RTB Bor

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Alarmantno! Evo koje nas kataklizme očekuju u 2018. godini?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track