ULAGANJA: Od jabuka očekuju odličnu zaradu
Foto: Beta

„Agrounija“, članica „MK komerca“, širi voćnjak u Krčedinu

ULAGANJA: Od jabuka očekuju odličnu zaradu

InfoBiz -

Na tržištu ove godine nema dovoljno jabuka i cene su dobre

Kompanija „Agrounija“, članica „MK komerca“, proširiće voćnjak jabuka u Krčedinu sa 120 hektara na 240 hektara jer je zarada veća na toj proizvodnji nego u ratarstvu, rekao je juče rukovodilac projekta proizvodnje jabuka Gojko Zagorac.

On je za Fruitnet forum jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da je „Agrounija“ zajedno s partnerskom kompanijom „Verda vivo“ 2015. godine pokrenula proizvodnju jabuka i ove godine očekuje dobru zaradu.

- Na tržištu ove godine nema dovoljno jabuka i cene su dobre - rekao je Zagorac.

„Agrounija“ očekuje prinos od 4.000 tona jabuka po hektaru, a planirani prihod pre plaćanja poreza, kamate i amortizacije je 17.000 evra po hektaru.

Zagorac je rekao da je u podizanje voćnjaka uloženo osam miliona evra i da se uzgaja pet sorti jabuka - zlatni delišes, gala, greni smit, fudži i krimson snou.

- Oko 90 odsto jabuka plasiramo na rusko tržište, a ostatak na domaće. Novu vrstu tog voća, krimson snou, koja je poreklom iz Australije, testirala je italijanska firma „Kiku“, od koje smo kupili pravo proizvodnje i prodaje u Srbiji, zemljama CEFTA i Rusiji - rekao je Zagorac.

Dodao je da je voćnjak podignut po najvišim standardima intenzivne proizvodnje sa 4.000 do 5.000 sadnica po hektaru, opremljen sistemom za zalivanje i zaštićen protivgradnom mrežom, a gradi se i sistem za zaštitu od mraza i hladnjača.

Kurir / J. P.

Foto: Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track