LEPA VEST: Srbija privukla više investicija nego svi zajedno u regionu
Foto: Foto: Privredna komora Srbije

skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija

LEPA VEST: Srbija privukla više investicija nego svi zajedno u regionu

InfoBiz -

Srbija je u prvih sedam meseci ove godine imala 1,2 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapanog Balkana zajedno, izajvio je danas u Tirani ministar privrede Goran Knežević.

"Očekujemo da će priliv direktnih stranih investicicja u ovoj godini premašiti dve milijarde evra", rekao je Knežević na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija.

On je kazao da će ove godine Srbija imati nešto manji privredni rast od planiranog i da će biti nešto preko dva odsto zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile našu zemlju, ali da će već u narednoj godini biti između 3,5 i četiri odsto, kao i da će biti kontinuiran.

Knežević je rekao da je Srbija napravila ogormne iskorake i da je danas politički i ekonomski stabilna zemlja, kao i da Vlada Srbije odgovorno rešava sve izazove.

"Krenuli smo putem napretka i o tome govore pohvale koje dobijamo sa svih strana", naglasio je ministar.

On je podsetio da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke u poslednje tri godine napredovala za čak 48 mesta i da smo ušli u klub 50 najboljih zemalja sveta po lakoći poslovanja, što je najbolji plasman Srbije otkada postoji ta prestižna lista.

"Naš ambiciozni plan je da već na narednoj rang listi budemo čak prvih 30 zemalja", naglaiso je Knežević.

Kako je rekao, MMF je konstatovao veliki ekonomski napredak Srbije.

Naveo je i da je Srbija smanjila stopu nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto i da je cilj da ona bude ispod 10 odsto i da se približimo zemljama EU.

Takođe, Srbija je uspela, dodao je Knežević, da smanji javni dug sa 76 odsto BDP - a na 62,7 odsto, čime smo se približili nivo Mastrihta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Privredna komora Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track