ČADEŽ U TIRANI NAJAVIO NAPREDAK U SARADNJI: Novi poslovi srpskih i albanskih firmi
Foto: Printscreen Twitter

Održana Generalna skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija

ČADEŽ U TIRANI NAJAVIO NAPREDAK U SARADNJI: Novi poslovi srpskih i albanskih firmi

InfoBiz -

Novi poslovi srpskih i albanskih privrednika najavljeni su danas na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, koja je održana u Tirani.

"Velika srpska distributivna, logistička kuća već iduće godine ući će u vlasništvo jednog albanskog distibutera, a maloprodajni lanac za kozmetičke proizvode iz Srbije pregovara sa partnerima iz velike albanske grupe", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Pored predsedavajućeg Trgovinsko-industrijske komore Albanija - Srbija, koja okuplja više od 100 kompanija iz obe zemlje, Isufa Fere, prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministarka za zaštitu preduzetništva Albanije Sonila Chato i predsednica Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa.

Knežević: U Albaniji zainteresovani za srpske pivare

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio danas da u Albaniji postoji interesovanje za srpske pivare. "Želimo da formiramo zajednička preduzeća i već imamo neka interesovanja za pivarama u Srbiji", rekao je Knežević koji je danas zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije obišao srpske privrednike na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, koji se održava od 23. do 26. novembra. Na nacionalnom štandu Srbije izlaže 41 kompanija iz Srbije.

"Ono što je najbitnije jeste da kao male ekonomije Zapadnog Balkana gradimo i unapređujemo naš zajednički regionalni ekonomski prostor za poslovanje i investiranje, otklanjamo barijere međusobnoj trgovini, usaglašavamo sertifikate, smanjujemo čekanje na granicama... Da našim privrednicima stvorimo uslove da se uz što manje prepreka bave onim što im je posao - da prave dobre proizvode, poslove i profit, da proširiju svoje poslovanje", naveo je.

Kao dokaz da ne raste samo trgovina između Srbije i Albanije, Čadež je naveo primere do sada formiranih mešovitih firmi i dogovorena pojedinačna i zajednička ulaganja.

On je podsetio da je već na prošlogodišnjem forumu u Nišu preduzeće za ekologiju i zaštitu okoline "Ezo grupa" iz Beograda potpisalo sa albanskim partnerom Memorandum o osnivanju zajedničke srpsko-albanske firme koja će se baviti upravljanjem opasnim industrijskim otpadom i reciklažom naftnog taloga u Albaniji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen/Twitter)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno okrivamo: Sa čijim dokumentima Naser Orić ulazi u Srbiju da lovi?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track