BIZNIS KOJI SE DUGOROČNO ISPLATI: Šumadija idealna za gajenje lešnika
Foto: Shutterstock

ULOG

BIZNIS KOJI SE DUGOROČNO ISPLATI: Šumadija idealna za gajenje lešnika

InfoBiz -

Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske.

Međutim, poznavaoci tvrde da Srbija, naročito Šumadija, ima povoljne uslove za gajenje ove kulture - odgovarajuću klimu, teren i zemljište za gajenje lešnika, ali još uvek nedovoljno površina pod ovom kulturom, piše Agroklub.

Za hektar pod leskom potrebno je u proseku od 5.000 do 8.000 evra ulaganja. U tu sumu uračunata je nabavka sadnica, kopanje bunara, tamo gde ga nema, i navodnjavanje parcele, rečeno je u Centru za ruralni razvoj u Kragujevcu, gde je organizovano predavanje u saradnji s kompanijom „Ferero“, koja je pokrenula program podizanja zasada leske u Srbiji.

Jedan od iskusnijih proizvođača, Radoslav Ćatić iz Masloševa, kaže da su sve što je Srbija sadila u poslednji desetak-petnaestak godina bile vodeće sorte:

- Pretpostavljam iz ranijih iskustva i potražnje konditorskog lešnika da će otkupljivači tražiti da se sadi pijemontski lešnik, zatim i istarski dugi i okrugli. Međutim, pored ovih, morate da imate i propratne sorte zbog oprašivanja. Moje iskustvo je da se ne ide na stablo da ne bi oduzimali vreme.

foto: Shutterstock

Dugoročna investicija

UVEK TRAŽENA ROBA

Peđa Cerović, generalni direktor kompanije „Agriser“, tvrdi da su potrebe za lešnikom velike i da ne postoji mogućnost zasićenja tržišta:

- Nakon pet godina on dolazi u prvi komercijalni rod, koji može da se plasira, a od sedme do devete godine ulazi u puni rod. Tako da je to jedan dugoročni projekat i dugoročna aktivnost, jer je prosečan period eksploatacije lešnika oko 40 godina.

Kurir / E.K./Agroklub

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track