GRADE PROJEKAT PRUGE BEOGRAD-BUDIMPEŠTA A IDU NA DOBOŠ: Izvršitelj u bescenje prodaje Saobraćajni institut CIP zbog dugova Železnica Srbije
Foto: Profimedia

sramno

GRADE PROJEKAT PRUGE BEOGRAD-BUDIMPEŠTA A IDU NA DOBOŠ: Izvršitelj u bescenje prodaje Saobraćajni institut CIP zbog dugova Železnica Srbije

InfoBiz -

BEOGRAD - Saobraćajni institut CIP, jedno od retkih državnih preduzeća koje uspešno posluje, sa neto dobiti od 103 miliona dinara u 2016. godini, stavljen je na licitaciju da bi se namirili dugovi Železnica Srbije, čiji su računi blokirani gotovo dve godine, objavio je danas antikorupcijski portal Pištaljka.

Javna prodaja zakazana je za 18. decembar, što je i rok da država spreči da se zbog dugova Železnica Srbije njihova firma-ćerka proda u bescenje. Taj postupak dešava se upravo dok po projektu CIP počinje rekonstrukcija sadašnjeg koloseka i izgradnja novog na pruzi Beograd-Subotica, posao vredan oko dve milijarde dolara.

Početna cena na prvoj zakazanoj prodaji CIP je 910 miliona dinara, a ukoliko ta prodaja ne uspe – država bi mogla da izgubi CIP i za 650 miliona dinara, kako se navodi u zaključku izvršitelja Nemanje Protića koji sprovodi javnu prodaju.

foto: AP 9 Jun 2015

Procenjena vrednost CIP po zaključku izvršitelja, koji je javno objavljen na oglasnoj tabli Prvog osnovnog suda u Beogradu, iznosi 1,3 milijarde dinara, a po finansijskom izveštaju, samo nepokretna imovina – zemljište, građevinski objekti, postrojenja i oprema vrede 940 miliona.

Izvršenje je pokrenuto na inicijativu radnika Železnica kojima od 2009. do 2012. godine nisu isplaćene zarade, objasnio je za Pištaljku Protić.

On je naveo da je, u 170 predmeta koliko vodi, dug oko 80 miliona dinara, ali da ima još radnika koji se naplaćuju preko drugih izvršitelja. Ističući da je javna prodaja vid pritiska na državu da isplati radnicima novac, Protić je rekao da su u toku pregovori sa Vladom Srbije kako da se dug naplati.

foto: Aleksandar Jovanović

Na pitanje zbog čega se dug Železnica Srbije ne naplaćuje iz imovine te firme, već prodajom druge uspešne firme, objasnio je da Železnice nemaju vrednu imovinu.

"Verujte, bio sam na popisu, to su samo neki vagoni i nema odakle drugo da se naplate dugovanja. Železnice su korisnici velikog broja objekata, ali oni nisu vlasnici, već pravo svojine pripada Republici Srbiji", objasnio je Protić.

Pištaljka je pokušala da dobije objašnjenje od generalnog direktora CIP Milutina Ignjatovića kako je došlo do toga da se državni zvaničnici hvale time što institut projektuje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta a da u isto vreme odlazi na doboš, ali odgovor nisu dobili.

Odgovor nije dobijen ni od ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track