SRBI, ISKORISTITE PRILIKU: Kupite traktor, Evropa plaća!
Foto: Shutterstock

Konkurs za bespovratna sredstva

SRBI, ISKORISTITE PRILIKU: Kupite traktor, Evropa plaća!

InfoBiz -

U trećoj nedelji decembra biće objavljen prvi poziv za korišćenje IPARD fondova, najavio resorni ministar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će prvi konkurs za korišćenje sredstava iz pretpristupnih i IPARD bespovratnih fondova Evropske unije namenjenih poljoprivrednicima biti raspisan u decembru.

- Spremili smo pozive za konkurs za sredstva iz tih fondova za treću nedelju decembra, koje će prvo moći da dobiju poljoprivrednici koji žele da nabave traktore i ostalu poljoprivrednu mehanizaciju - rekao je Nedimović.

On je istakao da na osnovu preliminarnih informacija očekuje da komisija EU krajem januara odobri IPARD akreditaciju Srbiji.

- Posle dugog niza godina, možemo da stavimo tačku na dobijanje IPARD akreditacije. Očekujemo da ćemo u narednoj godini iz već odobrenih sredstava EU od 185 miliona evra povući 30 do 40 miliona - rekao je Nedimović.

foto: Marina Lopičić

Govoreći o izvozu mesa u Kinu, ministar je ocenio da mora da postoji tržište na koje se može plasirati roba da bi se uopšte širila proizvodnja.

- Kad imate gde da plasirate, možete da koristite metode subvencionisanja i sve ostale alate da nešto podstaknete. U ovom trenutku, slažem se, postoji ograničen fond vezan za goveđe meso, ali mi ćemo raditi na tome da ga povećamo i već imamo planove za sledeću godinu da to finansijski podstaknemo - kazao je Nedimović.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track