ZA PREDUZETNIKE KOJI ŽELE SVETSKE STANDARDE: Borba za kvalitet
Foto: Tanjug

PONUDA

ZA PREDUZETNIKE KOJI ŽELE SVETSKE STANDARDE: Borba za kvalitet

InfoBiz -

Treba učiti od najboljih, tražiti pomoć evropskih asocijacija za kvalitet i poslovnu izvršnost u transferu znanja

Privredna komora Srbije spremna je da se uključi u projekte podizanja konkurentnosti i pomogne svima koji žele da uhvate korak sa razvijenim svetom u oblasti menadžmenta kvaliteta, poručio je juče savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić.

Na skupu u PKS „Predstavljanje komunikacije i realizacije programa rada (evropskih organizacija za kvalitet) EOQ i EFQM i njihova primena u Srbiji“, Miletić je rekao da treba učiti od najboljih, tražiti pomoć i podršku evropskih asocijacija za kvalitet i poslovnu izvršnost u transferu znanja, njihove primene i podizanju svesti o značaju sistema menadžmenta kvaliteta - SMK.

Sistem menadžmenta kvaliteta predstavlja način na koji neka organizacija utvrđuje svoj pravac i upravlja poslovne aktivnosti koje su u vezi s kvalitetom.

Miletić smatra da bi trebalo ujediniti poslovne asocijacije u regionu zapadnog Balkana (Komorskog investicionog foruma) oko sistema menadžmenta kvaliteta, kao ključnog činioca konkurentnosti, inovativnosti, kooperativnosti, izvoza i istog kvaliteta proizvoda za sva tržišta.

On je kazao da, na primer, Albanija ima 315 sertifikata ISO 9001, BiH 1.037, Hrvatska 2.659, Crna Gora 92, Srbija 3.017, KiM 18, Slovenija 1.848, Češka 10.568, Nemačka 66.233 i Italija 150.143 sertifikata.

- Jozef Moses Juran je rekao: „20. vek je vek produktivnosti.“ Tokom ovog veka, neke naše kompanije postale su lideri u kvalitetu, 21. vek će biti vek kvaliteta. Verujem da će mnoge naše kompanije postati svetski lideri u kvalitetu, a kvalitet će biti glavno područje svetskog nadmetanja - naveo je Miletić. Jovo Lojanica

SAVREMENI POSLOVNI STANDARDI

Predsednik Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije Jovo Lojanica rekao je da se to udruženje bori za dostizanje savremenih poslovnih standarda u našoj zemlji.

Lojanica je istakao da se treba fokusirati na tri vrste rasta - rast zasnovan na znanju, održivi rast i inkluzivni rast.

Kurir / M. BRANKOVIĆ

Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track