FISKALNI SAVET O BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU: Smanjen fiskalni deficit ali penzije nisu vraćene
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

mišljenje stručnjaka

FISKALNI SAVET O BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU: Smanjen fiskalni deficit ali penzije nisu vraćene

InfoBiz -

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je danas da je predloženi državni budžet Srbije za 2018. godinu izbalansiran i da je deficit mali, što je dobro, ali da dobro stanje u državnoj kasi nije iskorišćeno da se penzije vrate na nivo pre 2014. godine.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Petrović je rekao da će mali planirani deficit omogućiti smanjenje javnog duga 2018. godine za dva procentna poena - sa 65 na 63 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), ali i u tom slučaju dug i dalje ostaje visok i treba ga smanjivati.

"Nizak deficit republičkog budžeta, kao i budžeta opšte države treba zadržati u dužem periodu", rekao je Petrović i pohvalio to što su povećana sredstva za javne investicije, ali je zamerio što je najveći deo namenjen infrastrukturi, a ne zdravstvu, školstvu i zaštiti životne sredine.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova će dobiti najviše novca iz budžeta za 2018. godinu, ali se, kako je objasnio "ne vidi za koje namene, a to je neophodno znati jer i vodovodi i kanalizacije su u lošem stanju".

Dodao je da Fiskalni savet zamera što prosečne penzije nisu vraćene na nivo od pre smanjenja, iako tadašnja kriza javnih finansija više ne postoji.

"Penzije su stečeno pravo i vezane su za visinu uplate doprinosa, a mogle bi biti i pravno osporene, pa bi tako mogao nastati dodatni trošak. Nije više opravdano produžavati privremene mere smanjenja penzija", rekao je Petrović.

Fiskalni savet ima primedbu što nije ukinuta kontrola zapošljavanja u javnom sektoru i umesto toga analizirano gde ima viška, a gde manjka zaposlenih.

Zarade u javnom sektoru su, kako je rekao, iznad ekonomske snage zemlje.

"Izdaci za plate moraju da rastu sporije od rasta BDP, pa je neophodno smanjivati fond za plate, koji će i naredne godine biti isti kao i ove, i iznosiće 8,3 odsto budžeta", ocenio je Petrović.

On je rekao da povećanje plata u javnom sektoru za narednu godinu nije urađeno po uređenom sistemu jer je neko dobio 10 odsto, neko pet, a neko ništa.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Aleksandar Levajković

POGLEDAJTE BONSU VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track